Bommar

Dagens ridpass bestod av bommar, både enkla och serier. Även av två sockerbitshinder på en volt. Jag och Linn tränade mycket lydnad med våra vilda odågor :) Mycket halter, volter osv. Hela tiden med fokus på lydigheten. Jag kan ju inte svara för Linn men det var verkligen behövligt även om det ibland gick si sådär för min del :P Men mot slutet gick det helt okej, även om hon var väldigt stark så blev hon iaf lite lugnare och kunde hoppa lite mer avspänt. Mycket kan ha berott på att hon fick vila igår och så hoppade vi lite på det, då blir hon oftast extra taggad.

Anledningen till varför vi inte hoppade idag som vi normalt sett gör på söndagar är för att vi eventuellt kommer börja träna för Tord. Tord, c-tränare, kom tidigare ut till stallet och hade en hoppträning på tisdagskvällarna men pga för lite folk har det blivit så att han inte kommit ut på sista tiden. Det behöver liksom vara 4-5 personer för att det ska vara lönsamt för han tar lika mycket för att komma ut oberoende på hur många vi är, det är vi som får dela på kostnaderna. Eftersom dom flesta där vi står ägnar sig åt dressyr har intresset inte varit så stort och när alla som bruakde hoppa inte kunde längre så kunde han inte längre komma ut. Men nu har vi nog fått ihop en grupp, jag hade egentligen inte tänkt vara med för att jag inte vet riktigt om Caga är mogen (hon har iofs hoppat kanonbra nu de senaste 2-3 månaderna) men Matilda övertalade mig att jag borde testa (mest för att hon vill träna för honom och dom behövde vara en till). Så jag tänker faktiskt prova :) märker jag att det blir för svårt för Caga får jag ju bara sluta, det är ju inget mer med det. Dessutom är Tord specialist på just unghästar och problemhästar så jag tror han kan vara bra för oss. Så han kommer eventuellt ut på tisdag redan så då ville vi inte hoppa bara två dagar innan det. Gruppen består nu iaf av mig, Linn, marina och Matilda. :) vi är inget elitgäng utan dom flesta tränar för skojs skull och för relativt låg tävlingsnivå, vilket känns skönt :) jag och Marina komemr nog vara gruppens höjdpunkter när det gäller stil innan, över och efter hinder men så får det vara :) vi är iaf ett härligt litet gäng så vi kommer nog förhoppningsvis få kul och lära oss en del. Jag är iaf supertaggad och vill att det ska bli tisdag nu med en gång men ja den som väntar på något gott väntar aldrig för länge, och i detta fall är det ju bara två ynka dagar :D

Nu ska jag kila till sängs och läsa i lite tidningar som jag köpte på mässan!    

Dålig uppdatering

Det har varit sjukt dålig uppdatering jag vet, men det beror på att jag nästan inte varit hemma alls. Jag och Linn åka in rätt tidigt till gbg horse show i fredags och gick ganska många timmar på mässtan. Fick med mig lite saker som jag tänkte skriva lite längre ner. Sen kom jag hem sent och gick typ bara och la mig direkt. Sen var det upp tidigt i lördags och så åkte jag till stallet och fixade (Caga fick vila) sen åkte vi in till gbg horse show igen jag och mamma den här gången :) vi var faktiskt inte inne till 10 utan vi valde att komma in vid 12-tiden :) sen gick vi på mässan och sen gick vi på horse show på kvällen också :) det är nästan lite länge att gå en hel dag, nästan bättre att dela upp det i halvadagar faktiskt, tror det får bli så nästan år faktiskt. I lördags elelr ja igår shoppade jag väldigt mycket, och jag fick nästan köpt allt på min lista :) så jag var nöjd, lite småsaker bara som jag får fixa lite längre fram :)

Jag köpte ju som sagt väldigt mycket saker. Jag ahr tyvärr ingen bild just nu för allt är verkligen enrpackat (en del ahr redan åkt till stallet) men förhoppningsvis ska jag fixa en bild imon så¨ni får se. Men jag tänkte iaf säga vad jag köpt så ni får en liten bild i huvudet iaf. Som sagt så försvann det mycket penagr på kontot och jag trodde jag skulle ha 0 kr på kontot när jag tittade idag men ack så fel jag ahde 1300 fanns det kvar :) sånt gillar vi. Det får gå till träningar osv den här månaden. Det jag köpte var:
  • Fleecetäcke med hals (vet ni hur svårt det är att få tag på? :P )
  • Förbygel (vanlig svart med silverspännen, tänkte köpa nån lite finare om jag märker att det funkar bra)
  • Ridhandskar, Roekl svarta
  • Tävlingsschabrak, vit med marinblått kantband och guld passpoal Mias RS
  • Två dressyrschabrak att ha hemma, ett marinblått och ett svart
  • Tröja, Gersemi
  • Dressyrspö
  • Pannband, blått "blingbling"
  • Shockemöhle träns (dock passade det inte så jag får åka till Svensk ridsport och byta det)
  • Dressyrskydd Catago, svarta
  • Mylerbett, vet dock inte vilken modell, såg inte det någonstans men bild kommer
  • Groomingbag (min ryktlåda har sett sina sista dar vill jag lova)
  • Lädergrimma, svart
  • Skrittäcke i ull, grått med ljusblått kantband och silverfläta vid svansen
  • Stigläder till dressyrsadeln
  • Dressyrgjord
Hmm jag tror det var allt, men jag kan inte lova att det var det :P men isf kommer jag på det imon när jag packar upp och tar kort :)

Frukost, stallet och gbg horse show

Nu ska jag snart äta frukost för att sen byta om och bege mig till stallet :) relativt tidigt för att vara jag, eller ja en konstig tid för att vara jag, men jag hoppas jag hinner rida innan dom får lunch för det är så segt om Caga ska äta den inne annars :P eller ja det tar ganska mycket extra tid för Caga äter, tittar på saker, äter lite till osv :P Så jag hopaps på det, idag skulle jag egentligen rida ut enligt min planering men med tanke på gårdagens väder så ser det rätt avlägset ut. Igår kom det nämligen ner lite snöslask och en del regn :| så aa det är is och väldigt hårt uppepå den fina snön. Sjukt segt men så är det. Så jag får skritta fram ute idag ca 10 min sen får jag jogga henne lite i manegen (vilket var tanken att jag skulle göra ute) och sen får jag skritta av henne ca 10 min ute så hon iaf få gå halva passet ute, bättre än inget så att säga. Vill inte bara skritta ut eftersom hon ska vila imon pga gbg horse show och sen ska vi hoppa på söndag och ja jag kommer ha en raket oavsett men jag föredrar en mindre sort bara :) Men det blir ganska kravlöst idag, mest för motionens skull för hon mår inte så bra av att vila 2 dar i rad speciellt inte innan vi ska hoppa för då blir hon spänd och tittar på precis alls och hoppar inte lika bra som annars.

Sen drar jag och Linn in till gbg horse show och mässan (skulle ju ha gått med pappa men han var ett as igår, det händer ju rätt ofta så jag förstår inte ens varför jag försöker eller att jag fortfarande blir förvånad och besviken) vid 2 tiden. Kommer säkert bli skitkul, eller ja vi har alltid kul så det kan inte bli annat :) Bästis! Vi tänkte gå på mässan lite först för vi har inte biljetter fören tills kvällsshowen. Dock komemr jag nog mest kolla läget idag och köpa om jag springer förbi riktiga fynd eller jag-måste-ha-saker. Resten (den stora delen då med andra ord) får vänta till imon när mamma är med och kan hjälpa mig att bära och vara smakråd osv :) Visste ni att min mamma är världens bästa? Antagligen inte men det är hon. Hon gilalr ju inte hästar och så egentligen men hon är med i stallet, hon har börjat rida lite grann, hon följer med mig till gbg horse show en heldag och shoppar med mig som är allmänt tokig. Så jag uppskattar henne verkligen :) fast nu tror jag ju att hon börjar bli lite hästmamma trots allt och Caga har allt vunnit hennes hjärta vill jag lova :D

Jag vet inte om jag hinenr blogga sen innan jag drar, det beror lite på när jag kommer hem från stallet och vilka tider som bussarna går men annars får ni veta om ridpasset ikväll. :)


Mamma och Caga :)

Glad :)

Red ju som sagt igenom Lc:2 idag men jag red även en hel del lösgörande, massor med volter och en del övergångar och halter. De två sistnämnda just för att Caga lätt dör så fort man tar i henne och det resulterar inte direkt i nån fin övergång eller halt så det behöver vi öva på. Volterna tränar vi jämt på eftersom jag och Caga har lite problem med det, jag är lite för långsam i mina hjälper för Caga har nämligen en tendens till att skjuta ut rumpan eller lägga den på ett innerspår, hon har helt enkelt lite svårt för att spåra på ett voltspår (om man nu kan säga så det låter ju heltknäppt men jag tror ni förstår vad jag menar) och jag i min tur är inte tillräckligt snabb med mina hjälper för att kunna korrigera det när det händer. Sen ahr jag supersvårt med volter för jag ahr så svårt att se den framför mig, asså storleken och rundheten, jag har helt enkelt inte det naturligt i mitt seende så det är därför jag måste öva massor på det, det är därför jag ofta gör miljoner volter i början av passen :)

Tillbaka till Lc:2, det gick faktiskt över förväntan. Caga var överlag riktigt fin idag, mjuk och lyssnade bra. Jag red faktiskt med sporrar idag just för att både jag och Marina har konstaterat att hon typ nonchalerar min skänkel fullkomligt och det faktiskt riktigt bra. Så jag ska nog fortsätta rida med dom, iaf när jag rider i ridhuset för hon verkar behöva det eller ja jag behöver det rättare sagt :P Så jag var riktigt nöjd med henne och när jag red igenom programmet gick det riktigt bra, det var väl i stort sätt bara vänstergaloppen som det var lite si sådär med men annars gick det kalasfint :) det programmet är verkligen trevligt att rida, flyter på så bra. Så nu känner jag mig ännu mer laddad att anmäla mig till tävlingen, ska försöka rida igenom Lb:2 också innan jag bestämmer mig, men det är ju inte direkt mycket svårare så det ska nog gå bra :) Vad jag överlag sak tänka på är att:

  • Ta tid på mig och verkligen rida igenom varje övning riktigt noga. Jag har en tendens till att "stressa" igenom en och annan övning ibland. Jag har ju faktiskt tid på mig.

  • Fortsätta öva på övergångar och halter, så att hon inte bara dör. Rid in i halten extremt mycket.

  • Noggrannare vägar och lite mer planering.

  • Tänk på sits och balans och att hon inte ska gå i ett undertempo i traven.

Lc:2

Min tävlingsdebut ser ut att bli på Krk den 12 mars om det inte blir emr snö eller snöstorm så att säga. Jag är dönervös redan nu men som sagt man måste börja någon gång. Jag har aldrig tävlar tressyr i hela mitt liv men jag har faktiskt viljat gjort det massor av gånger så nu tusan ska det bli av :) Caga verkar dessutom tycka att det är fuskit att alla andra får åka iväg och vara snygga och få extra mycket uppmärksamhet, så hon vill nog komm iväg :) kommer vi iväg till den 12 så blir det Lc:2 och Lb:2, det är en av anlendingarna till att jag just vill till den tävlingen, jag gillar dom klassera. Dom känns lagom och jag har blivit lite extra förtjust i Lc:2 faktiskt, en låg klass visserligen men den har en skön röd tråd genom hela programmet tycker jag :)

Det blir ju dressyr i ridhuset idag och jag ska ge mig iväg om ca 20 min, jag ska bara få i mig en korv först :P och det blir lite mjukgörande som vanligt och så ska vi träna på galoppfattningar från trav (gör nästan bara från skritt annars) och mera volter. Sen tänkte jag faktiskt rida igenom Lc:2, för nu har jag äntligen lärt mig programmet. Ska bli kul att se hur det blir med ett helt program och inte bara delar av det :) men förhoppningsvis så kommer det gå kalasbra. Får se vilket humör Caga är på men jag hoppas hon är på bra humör :)


Mjölksyra

Idag var det som sagt uteritt som stod på schemat eftersom Caga gått i manegen i 3 dagar nu. Så det förtjänade hon verkligen. Dock var det mycket arbete trots att vi var ute, så hon var riktigt trött efteråt.

Red upp mot Dala och red lite uppvärmning i en utav hagarna på vägen dit. En med massa sjukligt djup snö som nästan var orörd. Helt underbart fint var det, men det var som sagt väldigt mycket snö, gick upp till knäna på Caga minst. Jag arbetade henne där i ca 10 min i mycket trav i en relativt lång och låg form men ändå mycket rund i tänkandet. Detta för att hon skulle få arbeta igenom hela ryggen och överlinjen. Rumpan fick också jobba på mycket. Caga fick lite mjölksyra redan här och hon tyckte det var superjobbigt men hon kämpade på bra och frustade och var allmänt positiv :) Men 10 min fick räcka sedan var det dax för en paus, så vi skrittade vidare. Sen red jag några varv i Dala med väldigt mycket galopp, galopperade mycket samlat för att sedan släppa iväg henne ordentligt kortare sträckor. Sen avslutade jag med att galoppera ett helt varv i en ganska lugn men relativt fri (dock fortfarande i en bra och arbetande form men inte lika krävande om innan) galopp för att pressa henne lite, lite till. Hon var helt slut när vi var klara men hon var också himla nöjd, frustade och såg allmänt glad ut :P Hoppade två skutt också i det sista varvet, den såkallade pinnen och ett däckhinder. Vilken fart det blev på henne :P Det var väldigt mycket konditionstänk idag, vilket gör Caga gott för jag tycker ibland att hon har lite kass kondition och så skadar det inte att springa bort lite, lite mera mage :) När jag skrittade tillbaka var hon riktigt trött, kände att hon typ släpade benen efter sig och knappt orkade lyfta dom för att komma framåt :P

När jag kom tillbaka till stallet blev det stretching som vanligt, men idag la jag mest tid på benen och gjorde runt 6 övningar på dem i två set. Tror det var bra för henne och så tycker hon att det är skönt också :)


Nöjd Caga :)

Veckoschema

v. 8
Måndag: Ridskolan (dressyr)
Tisdag: Uteritt 
Onsdag: Dressyr
Torsdag: Dressyr
Fredag: Uteritt
Lördag: Vila
Söndag: Markarbete/hoppning

Uppdatering på min inköpslista

Min inköpslista till gbg horse show är som många vet redan milslång men det har nu tillkommit tre nya saker som faktiskt är några av de viktigaste.

Vad: Stigläder till dressyrsadeln
Önskemål: Svarta, mjuka och 140-150 cm långa :)

Vad: Dressyrgjord
Önskemål: Svart, mjuk och 55-60 cm lång

Vad: Fleccetäcke med hals
Önskemål: Inga direkt, det spelar ingen större roll hur det ser ut bara det fyller sin funktion. Snyggt är såklart ett plus.


Resterande av inköpslistan finns att se här:
Inköpslista

Jag har smakat sand

Puh! Dagens hoppning blev avklarad utan några större missöden (hmm host). Ja precis som rubriken säger flög jag av, min debut på Caga faktiskt, men någon gång måste ju vara en första eller hur? Det var en ganska taskig grej av Caga men jag borde ha varit lite mer vaken och det var ju inte helt oväntat direkt. Det var ett vågplank (med hajar på som Linn är extremt stolt över att hon har målat) med en vattenmatta under (den hoppade vi förra gången så det var nog vågplanket som var det läskiga) och på ca 2 galoppsprång hann Caga tänka "jag hoppar inte, okej du övertalade mig så jag hoppar, nej jag hoppar inte" så ja ni kan ju gissa hur fort det gick. Jag var fortfarande med på andra läget alltså att vi hoppar men jag fick hoppa själv :) Sen ca 5 min senare så flög Linn också, helt konstigt, vi brukar verkligen inte flyga av bara sådär men så blev det iaf, vi får nog baka till nästa söndag :P

VAD GJORDE VI?
Vi hoppade en bana som boken kallade tyska banan. Boken som jag nu tagit reda på vad den heter, heter Övningar och banor för hästhoppning (superbra bok verkligen, lätt instruktioner, med bilder och avstånd. Både markarbete/gymnastikövningar och banor). En väldigt härlig bana med sköna svängar och avstånd. Vi gjorde banan som på en tävling, alltså med mycket tittiga hinder osv. Banan finns att se på bild nedan, egentligen innehåller banan en kombination också med vi valde att ta bort den, dels för att vi hoppade det förra veckan men också för att banan sen skulle användas till yngre ridskole och andra privatryttare som lovaktivitet (CR blev inställd) och då passar inte en kombination in så bra. Vi hoppade olika delar av banan och satte sedan ihop hela bana då. Vi slutade på ca 90 cm då vi alla 3 tyckte hästarna var lite konstiga och samtliga var lite loj. Acke som aldrig stannar fick för sig att stanna mest hela tiden osv. Så vi valde att hellre få bra rundor på en lägre höjd efter somd et helt enkelt inte kändes speciellt bra för någon idag.

HUR GICK DET?
Ja förutom att jag flög av gick det väl helt okej. Dock var hon inte lika fin och avslappnad och uppmärksam som förra gången men det är absolut inget att klaga på. Jag upplevde dock att hon var just lite loj, hon tog inte förhållningarna så bra som hon har gjort på sistonde och jag kände även att styrförmågan inte var riktigt så bra som den brukar. Tror Caga blev lite distraherad av alla saker som var bredvid och under hindren så då förlitar hon sig på lite mer fart och blir lite mer spänd än vad jag hade önskat. Men som sagt inget större saker att klaga på. Hon uppförde sig överlag bra, det enda hindret hon stannade på var just vågplanket som hon stannade på 2-3 ggr innan hon väl hoppade men det var sen inget problem. Men hon stannade inte på murplanken, dom röda planksakerna (vet faktiskt inte vad det är) eller på hindret med alla dom gröna växtbollarna under. Så jag avr ändå nöjd med henne, dock eftersom hon var så spänd så blev det lite längdhopp ibland (vilket det aldrig får bli egentligen) men jag kände ändå att det var mer okej idag eftersom hon ändå bjöd och var just lite spänd och nojjig över alla saker. Men jag var faktiskt himla stolt över henne, men nästan gång får vi allt komma tillbaka lite till den fina ridning som vi har haft på sista tiden. Denna gång var okej eftersom Caga inte har hoppat tittiga hinde rpå ca 2 år så måste jag säga att hon skötte sig bra, och det märks hur myeckt hon litar på mig nu vilket känns skönt :) Men som sagt, denna gång avr det okej men det är ingen långvarig lösning direkt för jag känner verkligen att kontrollen mestadels ligger hos henne och så hoppar hon inte hälften så bra som när hon slappnar av. Så nästa gång ska vi tillbaka till där vi var innan :)


Jag gjorde den utan att "visa vägen" för det blev så sjukt rörigt :P

Dagens: dressyr

Idag var det dressyr som stod på schemat. Dock var det snöstorm och det hade det varit hela natten också så jag ville inte ge mig ut på vägarna själv eftersom mamma sa att man ine ens kunde se vägen. Jag ringde till min far som fick skotta fram sin bil och sedan ploga deras lilla grusväg som går till den "stora" vägen för att köra mig till stallet :) så jag passade på att sysselsätta honom medan han var där, vilket fick bli filmning. Så han fick helt enkelt filma mig och Caga lite när jag red dressyr i ridhuset.

Jag fortsatte på det som jag gjorde i förrgår, mycket volter osv. Det som finns på filmen är dock ganska tidigt i passet så där är det nästan endast volter och fokus på hennes rytm, stabilitet och uppmärksamhet. I slutet gjorde jag lite mer övningar, öppnos, slutor samt lite fram och bakdelsvändingar. Hon avr helt okej, självklart inte lika bra som sist eftersom pappa skulle filma men ändå helt okej. Hon var lite motsträvig i skritten idag (som annars brukar vara hennes starka sida), hon var liksom lite off och lite tjafsig i munnen och jag fick henne inte riktigt till den fina arbetsformen som jag brukar. Däremot gick traven helt okej och galoppen var faktiskt supertrevlig idag (som tyvärr inte kom med så mycket på film för kamerans minneskort blev fullt, naturligtvis). För dom som såtg galoppen för ett par månader sedan kan nog se en stor skillnad på bara den lilla filmsnutten. Hon går verkligen framåt Caga :) När jag kollade på filmklippen blev jag riktigt irriterad på min ytterhand i traven som ibland blir riktigt äckling flängig. Det har ju att göra med mitt problem med att sitta ner på Caga (vilket även Marina säger kräver en hel del magmuskler, för till och med hon blir trött av att sitta på henen) och ju tröttare jag blir ju mindre koll får jag helt enkelt på mina händer så det ska jag verkligen tänka på, stackars Caga. Sen ser det ut som om jag skjuter fram benen väldigt mycket i traven, vilket jag aldrig sett att jag gör (kollar ju ändå ganska mycket i speglarna under ett ridpass) så jag undrar om det kan bero på lite taskig vinkel ibland som gör att det ser ut så för jag har inte sätt det innan och inte heller Marina påpekade det förra veckan men det ska helt klart kollas upp för det ser lite knepigt ut. Men som sagt är min sits mitt absolut största problem och det är dne jag verkligen behöver jobba med och det gör man bäst genom att öva, öva och öva lite till sen är det faktiskt rikitgt bra att se sig på film ibland som nu då jag hitatr många fel själv. Utöver detta får ni gärna kommentera, speciellt om ni ahr något tips som kan förbättra min sits ;D


Stretching

Lovade ju ett inlägg om massage och stretching, jag har valt att börja med det sistnämnda då jag anser att det är det absolut viktigaste av dem båda. Vi hade en kille ute för någon månad sen, och eftersom han knäckte och löste låsningar osv så antar jag att han var en kiropraktor, men pinsamt nog har jag inte full koll. Han behandlade nästan alla hästarna i stallet, dock hade jag missat detta så Caga fick ingen behandling vilket jag nu ångrar. Dock så bad jag Helene visa några strechövningar. Detta eftersom han uttryckte sig på det viset att stretching efter ridning är mycket viktigare än exempelvis rykten efter ridning. Så nu stretchas det flitigt i vårt stall efter ridpass av så väl ridskolehästarna (vilket är väldigt bra för hästarna men också för barnen som får lära sig vikten av att bra stretchning) som privathästarna.


VARFÖR?
Med bara lite enkala strechövningar så kan man få en mer hållbar häst. Dessutom kan hästen hålla sig frisk och man kan undvika onödiga låsningar. Dock är ju alltid en behandling av en kiropraktor bra att göra regelbundet ändå, det är ingen ersättning men man kan helt enkelt underhålla hästen för att motverka större låsningar.

Dessutom kan det vara ett till sätt att umgås lite extra med sin häst. Caga brukar exempelvis gosa lite extra medan vi stretchar halsen. Så det är verkligen en bonus, iaf för mig.


HUR OCH NÄR SKA MAN STRETCHA?
Det väldigt viktigt att man vet hus man ska stretcha, för precis som hon oss människor kan felaktig stretching göra mer skada än nytta. Det absolut bästa är att fråga en kiropraktor eller någon anna person som har hållit på med stretching innan eller någon som har fått det visat. Detta för att det är lätt att göra fel om man inte har någon som har visat själva övningen. Annars kan jag rekommendera en bra bok som heter Den skadefria hästen. Som en en väldigt bra bok med felra strech och massageövningar med tydliga bilder och beskrivningar. I början ska man dock ta det lite försiktigt till hästen förstår vad det faktiskt är du ber om. Caga var en anings förvirrad i början.

Det sägs att man ska strecha inom en halvtimme efter avslutat pass. Då ska det ha varit ett pass där hästen har blivit varm och arbetat igenom hela kroppen. Jag själv brukar stretcha så snabbt som möjligt efter avslutat pass (dock vill jag att hon har lugnat ner sig och slappnat av ordentligt), vilket bruakr bli när jag kommit tillbaka till stallet och när jag tagit av alla saker.

När man strechar ska man anta övningen ganska försiktigt för att i en lagom takt höja övningen till det läge där man vill ha det (det vill säga där det ger effekt och beroende på vad man vill strecha), sen ska man hålla där i ca 10-15 sekunder och sen återgå till "normalläget" långsamt. Detta kan upprepas två ggr men jag brukar nöja mig med en gång, dock brukar jag göra det två ggr när hon har gått extra hårt.


ENKLA VARDAGSÖVNINGAR
Stretching behöver verkligen inte ta lång tid men samtidigt ska man inte stressa igenom det eftersom det samtidigt är en avslappning för hästen. I böjan kan det dock ta lite längre tid just för att hästen kanske inte riktigt är med på noterna.

Jag brukar göra frambenen (en övning i två lägen), bakbenen (två övningar), halsen (en övning) och ibland gör jag även svansen (en övning). Den sista tycker dock Caga är lite obehaglig så jag brukar göra den när jag har lite extra tid för jag vill att hon ska vänja sig vid den också.

Jag går igenom hästens delar i punkter och under det står vilka delar som stretchas genom övningen. Oj, det blev luddigt jag hoppas ni fattar vad jag menar :P

Framben
första: böjmuskulatur och ryggmuskulatur
Den enkla övningen att helt enkelt sträcka frambenen rakt framåt. I början kanske man inte kan ta benet så högt upp men målet är att man nästan ska kunna ha hästens ben i 90 graders vinkel (vilket kan ta allt upp till 2-3 månaders tid att uppnå). Sen kan man hålla den i ca 10-15 s och sedan kan man flytta sig ett steg åt sidan (utåt sätt, alltså ut från hästens sida) och hålla där i ca 10 s för att sedan sakta släppa tillbaka benet. Detta görs såklart på båda benen.




Bakbenen
första: lår, skinkmuskler och del av ryggen

andra: knästräckarmusklerna
tredje: lår och sätesmuskulaturen
Den första övningen jag brukar göra är den på bild nr 1. Helt enkelt att man tar ena benet rak fram och när hästen slappnar av och är i det läget men önskar så håller man där i 10-15 s. Detta görs sedan självklart med andra benet också.

Den andra övningen är den på bild nr 2, man tar tag i benet och för det bakåt för att sedan hålla där i under samma tid som tidigare övningar. Sen sätter man tillbaka benet lugnt och försiktigt.

Övning nr 3 finns på den tredje bilden och det går helt enkelt ut på att man tar motsatt bakben till den sida man står på och tar det innåt under magen. Detta kan göras med handen eller med ett grimskaft senare när hästen vet vad du ber den om. Man ska "dra" så pass mycket att man känner att det verkar men man får hålla lite koll på hästens balans i denna övningen.




Halsen
första: nacke och hals 
andra: nacken halsen och ryggmuskulaturen

Brukar jag strecha åt sidorna och nedåt (för överlinjen i halsen). Åt sidorna finns lite olika sätt, antningen kan man locka med en morot (detta funkar dock inte på Caga för hon blir mest ryckig och tappar intresset fort när hon inte får den och då förlorar man principen eftersom man vill att hästen ska hålla övningen avslappnat en viss tid) eller så kan man hålla handen över nosryggen och ta den andra handen (som är närmast hästen) och hålla i ett lätt tryck mitt på halsen och föra hästens huvud mot dig (detta ska självklart inte vara någon tvångsrörelse där man drar hästens huvud emot sig utan hästen ska ge med sig och komma själv) och där ska man sedan hålla ca 10 s utan att hästen slår med huvudet eller rycker. Vilken metod som fungerar bäst beror ju självklart på hästen. Metod nr 1 ses på första bilden, den andra metoden hittade jag ingen bild på men jag kan ordna en om så önskas?

Den andra övningen brukar jag dock använda en morot i, håll den mellan hästens framben och försök få hästen att ta moroten så nära golvet som möjligt utan att den rör på benen.





Svansen
första: Kors-, länd- och ryggmusklerna
Man tar helt enkelt tag i svansroten och drar bakåt, detta tycker många hästar är skönt och sänker då nosen. Denna uppfattning delar dock inte Caga för hon tycker det är obehagligt men hon har blivit bättre. Denna övning kan ses på bild nr 1.

Ibland gör jag en annan övning också som strechar ungefär samma områden men kan håller i svansroten och lyfter upp svansen så roten är i nästan 90 graders vinkel och där "snurrar" man försiktigt runt den. Alltså gör små cirkelrörelser. Detta hittade jag dock ingen bild på.





Detta är som sagt väldigt enkla övningar och det finns ju väldigt många fler övningar som man egentligen borde göra för att täcka hela hästens muskulatur men jag har valt att göra dessa efter varje ridpass och när jag vet att hon har gått riktigt hårt så brukar jag göra fler övningar och speciellt på dom ställerna som jag vet att hon har arbetat mycket med. Hur många övningar man gör beror ju på vad man hinner och anser nödvändigt. Allt är bättre en inget men detta är en bra bas tycker jag då man täcker de stora muskelgrupperna och det tar inte mer än ca 10-15 min max att genomföra vilket jag tycker alla borde göra, för det ska ge en hållbarare häst. Dessutom är det bra extratid att spendera med sin kompis :)

info: Kiropraktor, Den skadefria hästen och denna hemsidan
http://home.swipnet.se/horse även bilderna kommer från hemsidan och jag rekommendeerar den då det finns fler övningar där som är enkla och bra beskrivna.




Snöstorm!

Det blev ju som sagt uteritt idag istället, vilket gjorde hästarna gott. Vi passar verkligen på att rida ut nu för ni kan ju tänka er hur blött det kommer bli när all denna snön försvinner :P det kommer bli sjöar överallt och vi kommer inte kunna rida ut ordentligt på säkert en månad eller två. Så det gäller att passa på :) idag var det ju redan bestämt och att det sen visade sig vara snöstorm är ju en annan historia. Herregud vad det snöade, vi såg absolut ingenting. Helt livsfarligt, när vi galopperade var det bara att blunda och hoppas på det bästa, ibland fick man sig en dänga av en gren elelr så men vi kom levande hem :) dock gick det bättre i nedre delan av Dala där det inte blåste så mycket :) det var sjuktligt mycket snö men vi tyckte ändå att vi kunde hoppa några små hinder. Så vi hoppade däcken, "pinnen" och ja typ vet inte vad det är men det är som ett rundat hustak typ :P hästarna tyckte det var riktigt jobbigt så det blev väl bara si sådär 5-6 språng. Sen var dom riktigt trötta. Så vi red inte i mer än 40-45 min kanske men det räckte gott och väl för att hästarna skulle bli flåsiga och för att vi skulle ha ett bortdomnat ansikte med rinnande mascara :) det var dock en riktigt rolig och lyckad ridtur trots allt. Ingen ska komma och säga att vi är lata och bekväma bara för att vi har ridhus. Det vill mycket till innan vi ställer in en ridtur vill jag lova. :D


Haha så sjukt gammal bild. Ponnytiden <3

Ändring i planeringen igen

Ja det blev ändring i planeringen idag igen :P Linn frågade för en liten stund sedan om vi kunde rida ut idag och jag har gärna sällskap så det fick bli så :) Vi rider ut idag istället så får Caga gå i manegen imon istället. Ingen jätteförändrning direkt så det är ju ingen direkt fara. :P Caga blir nog nöjd, hon och Acke brukar ha riktigt kul tillsammans när vi rider ut. men Caga är riktigt behaglig att rida ut på, hon älskar att rejsa men hon bockar eller sticker inte även om man verkligen släpper henne. Hon är liksom nöjd med att få rusa omkring bara, det gör att jag som ryttare också kan njuta till max utan att riskera att flyga av :P

Framgång

Igår sa jag att med motgångar så kommer framgångar. Jag hade väl dock inte räknat med att dom skulle komma nästa dag men aa så blev det. Caga gick kanon verkligen. Helt toppen var hon.

Jag red mycket så som jag gjorde på träningen i fredags och nu blev hon även riktigt, riktigt fin i vänstersidan. Det gick att ställa och hon kunde göra det utan att tjafsa eller att jag höll henne i innerhanden. Hon bar sig helt själv, hade en mjuk och fin form (lagom hög dessutom), tuggade på fint på bettet och höjde ryggen. Hon var rytmisk och allmänt positiv och ja helt underbar med andra ord. Precis sådär som man vill att dom ska vara. Dock hade jag önskat att hon var lite mer eftergiven i galoppen för hon tappar ibland bakbenen och blir lite stel och stark. Men det beror ju främst på att hon inte riktigt orkar, galoppen är en utav Cagas svagheter fortfarande. Hon kan inte riktigt bära sig i ett långsamt och taktmässigt tempo så långa stunder än, men jag märker att det hela tiden blir bättre :)

Sen gjorde jag lite av det jag skulle gjort igår, massor med övergångar, lite slutor och öppnor. Jag tränade mellantrav och gjorde tonvis med volter (både 15 m och 10 m). Och som sagt hon kändes kalasfin. Så jag red faktiskt ganska länge, jag tänkte helt enkelt att jag skulle utnyttja det och träna på dom sakerna som vi behövde träna på. Så jag red nog i lite över 1 h, vilket jag inte brukar göra så ofta. Vilket jag tror var väldigt bra för Caga :) så jag ska faktiskt börja rida henne lite mer och lite längre framöver för det verkar göra henne gott. Dessutom så blir hon dessutom bättre i hoppningen och tittar inte lika mycket.

Imon ska jag försöka rida lite dressyr igen faktiskt, men jag tänkte skritta fram och av ute så det blir kanske 30 min i manegen. Sen på lördag ska jag försöka rida ut på en längre sväng (ska försöka få med mig Linn) och galoppera en hel del. Sen på söndag blir det ju som sagt banhoppning med Linn och Annika. Jag är superladdad! :D Hoppas Caga är på lika bra humör som sist för då tror jag att det kommer gå kalasbra. Jag är verkligen supertaggad och jag har längtat ändå sedan förra söndagen. Om det går bra nu på söndag ska jag försöka åka iväg till Lena en helg och hoppa lite där (för miljöträningens skull) och sen tänkte jag att det ska bli ett par CR ( nån där jag hoppar 60 & 80 och någon där jag hoppar 90 & 100) och sen är vi nog redo för att göra vår första start :) förhoppningsvis i maj/juni någon gång :D Jag längtar.   


Bästis!

Katastrof

Jag orkade verkligen itne skriva när jag kom hem igår, för det första var jag på dåligt humör och så var jag trött, men viktigast av allt var att Ludde fyllde år så han blev firad lite :) Han var nöjd.

Ridningen igår gick väldigt, väldigt dåligt. Annars skulle jag ljuga om jag sa att det gick bättre än så. Det gick verkligen sjukt dåligt. Jag hade tänkt träna på lite övergångar, halter och rakriktning inför den 12 mars men nä det gick inte. Jag var själv i manegen och var hur glad som helst över det för då kan man verkligen göra precis vad man vill utan att behöva ta så mycket hänsyn. Men Caga hade andra tankar, hon bestämde sig för att vara rädd för allt, duvorna, bommarna (låg lite bommar i mitten), hörnen och ja allt hon kunde hitta. Hon var spänd som en fiolsträng nonchalerade både skänkel och hand. Hon var allmänt jobbig helt enkelt. När hon är sån så finns det inte så mycket jag kan göra, för jag måste säga till henne eftersom hon itne lyssnar men då blir hon bara stissigare och mer jobbig. Så det spelade ingen roll vad jag gjorde. Så jag gav upp och red henne i mycket skritt och arbetade med att få henne lång och låg, med andra ord lugnt och avslappnad. Gick väl sådär vill jag säga. Det var nästan så jag ville ställe henne vid vägen med en lapp runt halsen "5 kr", skämt å sido men arg var jag. Men med motgångar kommer framgångar och jag hoppas verkligen på det :)  


Ludde 1 år

Igår blev faktiskt lilla Ludde ett år :) Så nu är han en ganska stor kille faktiskt :P även fast han är min lilla bäbis fortfarande. Han fick lite extra gott och så fick ett par paket också. Det bästa han vet är att få massakera papper till småbitar :P så han var helnöjd. Söt var han också.


Uteritt

Igår vilade Caga därav dålig uppdatering och jag var för trött för att skrva något vettigt tyvärr. Hon vilde mest för att jag varit sjuk ganska länge nu men jag tar det aldrig lugnt så jag hinner bli frisk, och igår kände jag min på tok för hängig för att rida. Så Caga fick lite exta mys och dessutom lite massage, vilket var väldigt uppskattat. Tänkte skriva ett inlägg om det och streching senare i veckan :)

Idag blev det iaf uteritt, jag hade egentligen tänkt rida i ridhuset idag och träna på dom sakerna som vi jobbade på, på träningen i fredags men så skulle Helene ut med ett helt gäng och frågade om jag skulle med :P hmm jag kunde helt enkelt inte säga nej. Så sjukt mysigt när man blir ett helt gäng, vi var totalt 5 ryttare på var sin häst som gav oss iväg (ganska sent också, så det var lite småmörkt men snön lysar upp så bra nu så det märks nästan inte). Vi red uppåt Dala men vi red en annan väg dit, dessutom red vi igenom skogen på ett ställe också. Sen avslutade vi med att rida ett apr varv i dala :) Vi red ett varv i samlad galopp (så samlat som det gick) sen red vi lite mer i samlad galopp men i mellan hagarna (som en genväg så man komemr från den ena långsidan till den andra på banan) så släppte vi iväg dom. Och gisses vad fort det gick. Det var hur kul som helst och det vill jag lova att hästarna tyckte också. Dom frustade och skakade på sina huvudet och studsade runt som små tokar :) så härligt när man kan släppa dom så i ett helt gäng utan att det blir sken, tävling eller bockar/sparkar eller att dom sen inte kan slappna av efteråt. Det var så roligt att vi gjorde det igen, samlad galopp ett halvt varv och sen vände vi in mellan hagarna igen. Denna gång gick det nog ännu lite fortare. Det roliga var att Ingemar (Linns pappa) vad med och han ahr ju bara ridit si sådär 15 ggr kanske :) han var helnöjd och vi var verkligen en skönt gäng :D så jag ångrar verkligen inte mitt val av att stuva om i planeringen lite :P imon blir det dock ridhuset, och då ska jag försöka tänka på allt från träningen i fredags :P


Innan snön kom :P

Gårdagens hoppning (som lovat)

Jag hoppade ju som sagt igår och det var itne en träning men jag hoppade tillsammans med Linn och Annika eftersom det är mycket roligare att vara flera. Bruakr bli riktigt bra för Annika har en bra bok med massa banor och övningar där det också är en beskrivning som talar om vad man ska tänka på och vad man tränar på osv. Sen finns även alla avstånd med vilket är kalasbra för då behöver man aldrig vara osäker på olika linjer osv. Boken är verkligen kalasbra, tänkte jag skulle kolla vad den heter nästa gång :)

Vad gjorde vi?
Vi byggden en bana som var lite blandat med, en så kallad stilhoppningsbana i boken. Det var studs, kombination, tvära svängar, bågar. Rätt uppstående ur sväng och lite sådär. Väldigt blandat. Vi brukar fixa om lite ibland, vi tar inte alltid oxer där det ska utan vi byter runt lite och gör som vi tycker är bra, men banan är alltid den som vi sett i boken.  Vi hoppade dock inte bara som den skulle vara (för den hade vi glömt när vi väl satt på hästryggen), men det fanns så många möjligheter att vi gjorde oss lite egna banor och linjer. Den banan vi hoppade mest var den som jag har visat på bilden (se nedan), sen hoppade vi lite olika för övrigt. Jag hoppade ganska mycket på ett böjt spår, mellan det ljusblåa och det röda, åt båda hållen för att det är där jag och Caga fortfarande har lite problem (när hindrena kommer relativt snabbt efter varandra). Dessutom hoppade jag studsen (två studs och sen 3 galoppsprång till ett räcke) ganska mycket för att få med lite viktig gymnastikhoppning och för att det är bra för Caga och hennes självförtroende och hennes mentala inställning.

Hur gick det?
Hur bra som helst. Jag var verkligen glad igår. Hon gick kalasbra, helt okomplicerat och helt utan att hon stannade och utan att hon surade eller dummade sig. Fick bara ett dumt stopp in i studsen men där fick jag skylla mig själv för jag hade dålig galopp i svängen och på det lättade jag lite tidigt i handen och det utnyttjade Caga :P Men annars var hon totalt felfri. Det bästa var att hon var lugnare och mer avslappad än sist vi hoppade med Linn och Annika och det såg både Linn och Annika också. Så skönt för då hoppar hon så himla mycket bättre. Hon tittade inte på något, trots att det var hinder hon inte hoppat innan (tidigare i år så var hon nästan tvungen att stanna eller iaf stanna upp och vingla osv om det var ett nytt hinder). Dessutom hoppade vi ett räcke med en stor vattenmatta under utan problem, hon hoppade glatt över som ingenting, det var nog första gången på si sådär 2 år som Caga hoppade en vattenmatta :) Jag var så stolt över henne. Igår var min och Cagas dag helt enkelt. Det ända vi hade lite problem med var just den linjen på böjt spår när hindren kom lite snabbt efter varandra för jag var tvungen att ta ganska många förhållningar och då blev hon lite studsig (dock lyssnade hon väldigt fint på själva förhållningen, så jag behövde inte dra liksom). Så vi ska öva vidare på sånt, för nu fungerar själva transportsträckorna också galant, mjukt och lugnt, det är just bara mellan två hinder på en linje det fortfarande går lite för fort och inte okontrollerat men med lite för lite kontroll :P En sak som Caga gjorde riktigt bra var också uppvärmningen på en bom. Hon var lugn och fin över den i alla gångarter, vilket kändes kalas. Behöll formen, avvaktade och skrittade/travade och galopperade över som om dne inte var där. Snacka om framsteg när det gäller bommar :) jag blir så glad!

Lägger in bilden på banan igen :)




Nästa vecka blir det nog banhoppning (som om det vore en CR) med tittiga hinder och så tänkte vi lägga upp banan på 90-100 cm iaf så vi får hoppa lite mer :) Det ska bli kul att se hur Caga känns då. Något som jag uppfattade positivt avr att Caga var lugnare och mer avspänd än annars vilket Linn kände med Acke också, jag tror det berodde på att Caga gått ganska hårt hela veckan vilket nog gjorde att hon hade lite mindre energi och då kunde hon koncentrera sig på annat än saker att titta på :) så det gjorde henne nog gått så jag ska försöka tänka på det att hon ska gå ganska mycket ett par dagar innan för hon ahr energi så det räcker och blir över iaf.

Dagens hoppning

Vi hopapde ju som sagt idag, jag tränade inte men jag anslöt mig till Linn och Annika vilket brukar bli kalasbra. Även denna gång blev det en kanonbra bara från Annikas bok :) JAg har inte tid att skriva så mycket så jag ladda bara upp en bild så ni kan se vad vi gjorde. Ett mer exakt inlägg kommer imon jag lovar, men nu måste jag plugga. Har pluggat som en tok men det komemr iaf gå åt helvete. Caga var iaf kanonfin idag :D vi hoppade mest banan så som bilden visar men vi hoppade även olika linjer osv. mer imon som sagt :)


Tävlingar

Är så otroligt många bloggar somhar tävlingar nu så jag tänkte faktiskt vara med på några st, det är ju så sjukt fina priser :)


Du kan vara med och tävla
HÄR (avslutas 1 mars)



Du kan vara med och tävla HÄR (avslutas 1 mars)



Du kan vara med och tävla HÄR (avslutas 28 februari)




Du kan vara med och tävla HÄR (avslutas den 28 februari)




Du kan vara med och tävla HÄR




Du kan vara med och tävla HÄR (avslutas 20 februari)

Dressyrträning

Då var den första dressyrträningen avklarad. Jag var bra nervös i början men självklart hade jag inget att vara nervös över, jag är bara lite nojjig av mig :P Överlag gick träningen bra, jag fick mycket bra tips och bäst av allt så fick jag en riktigt bra känsla så jag vet vad jag ska fortsätta sträva efter.

Vad gjorde vi och hur gick det?
Vi koncentrerade oss mest på Cagas vänstersida i traven. Jag har en tendens till att jobba lite "för mycket", detta gäller även händerna, inte så att jag blir hård eller sågande utan emr att jag gör lite för mycket, detta har nu Caga börjat tycka är bekvämt vilket har lätt till att hon förlitar sig på detta som stöd. Så det jag trodde att Caga var låst i vänstersidan stämde egentligen inte riktigt, det är mer att hon biter tag i bettet på den sidan och nonchalerar skänkeln. Egetligen är hon alltså inte låst. Mitt problem är att jag har anpassat min ridning efter Caga en längre tid nu, så jag rider sjukt mycket bättre i höger varv än i vänster vilket gör det hela värre och som en ond cirkel. Jag blir lätt låst i innerhanden i vänster. Lite för stum och hård och Caga förlitar sig då på denna handen vilket är totalfel. Så idag arbetade vi med att jag iprincip red som man ska göra, med enbart ytterhanden och inneskänkel (självklart ytter för att stötta upp) för att forma henne utan att ta i innerhanden. När hon väl accepterade detta och gav efter fick jag självklart krama i inner och ha ett stöd, men utan att så mycket som släppa en mm på ytterhanden (vilket jag har lätt för att göra). Jag hade verkligen svårt för detta i början och inte heller i slutet gjorde jag allt rätt samtidigt. Men jag vet ändå hur jag numera ska göra när hon låser sig i vänster (även i höger för det kommer ju garanterat hända). Det hela handlar egentligen om att jag ALDRIG får använda handen när hon gör det utan endast skänkel, vilket är lite klurigt när man under några månaders tid lagt till med ovanor. Caga tyckte iaf att det var riktigt jobbigt idag och hon grejade en hel del bara för att hon ville att jag skulle ge med mig och ge henne stöd i innerhanden. Så hon fick jobba på idag, hela tanken var bärande, långsamt (dock med massa energi) och att jag skulle ha stilla händer.

Det jag verkligen behöver tänka på numera är:
  • Att vara mer aktiv med skänkel, jag låser den gärna vid ett läge. jag måste vara kvick och aktiv både framåt och bakåt och våga säga till henne på skarpen när hon "dör" eller inte accepterar min skänkel.

  • Sluta tänka så mycket och bara rida på känsla.

  • SLUTA greja med handen samt sänka ner den, jag har en tendens till att få en på tok för hög hand, dock hellre det för det är enligt mig lättare att flytta ner en hand än att flytta upp en på tok för låg hand.


Men Marina tyckte iaf inte att min nedsittning i trav var så katastrofal, men den är ju absolut inte perferk men för mig avr det en komplimang att den inte var katastrofal. Faktum var att även Marina tycker men får mjölksyra i magmusklerna av att sitta på Caga så hon är nog lite svår med det. Sen tyckte Marina att så fort tävlingarna kommer igång ska vi absolut ut och starta Lc och Lb. Jag ska träna massor för jag skulle verkligen vilja debutera La i slutet på sommaren. Iaf La:1 och La:2 :) Man ska ha mål för det är bra. En sak som jag gillade att Marina sa var att det såg harmoniskt ut när jag red henne och det är verkligen något jag stävar efter :) Men jag ska försöka träna för Marina iaf 2-3 ggr i månaden :)

Gårdagens uteritt

Det gick kalasbra, Caga var dock lite stark men jag fick henne riktigt framåt vilket göra att jag kan plocka ihop henne mer utan att vi tappar bjudningen. Ute är verkligen bäst för mman får en helt annan bjudning. Jag skrev ju att jag tyckte det skulle bli roligt, var var inget mot var Caga blev, hon var ÖVERLYCKLIG! Hon ville inte ens skritta när hon såg att vi inte skulle till ridhuset, hon travade och taktade som en liten toka :P haha söt var hon iaf.

Väl uppe i Dala så började jag med att trava ett varv (framskrittad var hon ju redan eftersom det tar ca 10 min att skritta dit), lång och låg men ändå rund. Det är något jag ahr börjat göra på Caga lite noggrannare, en relativt lång uppvärming i samtliga gångarter där hon är just lång och låg men rund och gör samma sak i slutet men inte i galoppen utan bara i skritten och traven. Detta har gjort underverk med Caga för hon slappnar av riktigt fint och sträcker verkligen ut sig, vilket har gjort henne mer lösgjord dagen efter och mindre träningsvärk. Tillbaka till saken :P sen började jag galoppera henne, galopperade henne först 1 och ett halvt varv i ganska friskt tempo fortfarande i en låg form. Mest för uppvärmning men också för att känna på henne ordentligt. Sen började jag jobba henne lite mer. Red mycket intervaller och tempväxlingar. Växlade mycket mellan ganska fri (dock kontrollerad och i form) galopp och galopp i "uppförsbacketänk" som
Hoppryttarinnan brukar säga :) jag galopperade mycket idag, och det var ju meningen eftersom det var konditionsträning jag var ute efter. Galopperade nog totalt i ca 20-30 min, och Caga var bra flåsig efteråt men hon hade nog kunnat galoppera lite mer faktiskt. Hade ju inte tänkt att hoppa men Caga ville så gärna och hindren ligger ju så bra (eftersom det är en fälttävlansbana) så man kan hoppa det ena däckhindret när man galopperar åt det ena hållet. Sen kan man göra en liten halvvändning och hoppa ett på ett annat ställe för att då byta varv. :) Caga var helnöjd. Något varv lät jag henne bara stäcka ut och då blev hon som en liten pil. Fort gick det, riktigt fort, men Caga är så skön för hon bockar inte eller så när man släpper henne och det tycker jag är skönt, som allatid har haft hästar som bockat och då brukar jag lätt flyga i backen :P Hon var ganska stark idag men hon lyssnade ändå bra överlag och det var relativt lätt att ta henne från den friaregaloppen till den riktigt samlade. Dock skulle jag verkligen vilja testa ett bett som Ronda skrivit att hon skulle vilja testa. Ett Dynamic RS-bett med fasta ringar från Sprenger. Ska se om jag kan inhandla ett sånt framöver :) 


Busfia :D

Igår = dressyr, idag=uteritt

Igår blev det dressyr i manegen. Det gick helt okej, dock var hon inte riktigt lösgjord i vänster sida och jag fick henne aldrig att bli riktigt så mjuk och följsam som jag vill men hon blev bättre. Men överlag gick väl passet helt okej, inte super men heller inte dåligt. Så jag var inte helt missnöjd. Vänstergaloppen var väl den som var riktigt, riktigt dålig. Det var då jag blev så kinkig och insåg at jag inte skulle kunna lösa detta själv så jag haffade Marina som precis ridit klart och bokade in en lektion på fredag. Min första dressyrlektion med Caga för en tränare. Kanske låter lite knasigt när det ändå är dressyr vi säkerligen kommer tävla mest (beror ju lite på hur hoppningen går, vet ju inte om hon kommer vilja hoppa på tävling eller om det bara är hemma), men det har gått så pass bra hittills och så har jag tyckt att Marina rider henne så bra så det blir jobbigt att jag ska sitta där och fula mig :P konstig tanke jag vet, men så funkar jag, men nu har jag iaf bokat en lektion och jag ser fram emot det :)

Vi behöver verkligen få till våra brister som är relativt tydliga:
  • Min sits (är KATASTROFAL vid nedsittning i trav, vilket stör Caga och ger henne dålig inverkan)
  • Cagas vänstersida
  • Galoppkvalitén
  • Kvalitén i övriga gångarter (när vi börjar jobba och göra skolor osv så dör ofta Cagas energi och hon blir lite småseg och tappar då lätt bakbenen)
  • Rakriktning (speciellt i skritten, Caga har en tendens till att bli lite slingrig)
  • Min hand (kan bli lite stum i vissa lägen, inte hård men stum)
Tror det var det viktigaste just nu, på den nivån vi är nu helt enkelt. :) Idag ska vi ut och galoppjobba lite för att få upp konditionen, detta ska göras i Dala tänkte jag. Så skönt att galoppera hela slingan runt, vilket man nu kan med alla snö :) ska bli skoj, tyvärr tror jag inte att det går att hoppa något, kanske de minismå däckhindren. Får se om det blir hoppsadeln eller inte, är ju lite osäker på hur den faktiskt ligger. Har inte hunnit fixa någon förbygel än så jag får väl se :) Skulle vara skönt att ta den annars, men som sagt får jag väl se vad jag känner när jag väl är där.


Veckoschema

Jag brukar alltid göra mitt veckoschema först på tisdagen eftersom jag vill se vad dom gjort på ridskolan på måndagen. Sen brukar jag glömma att lägga upp det här men jag tänkte försöka vara lite bättre på det :) även för min egen del.

v.6
Måndag:
Ridskolan (dressyr)
Tisdag:
Dressyr i manegen
Onsdag: Uteritt, galopp och konditionsjobb i Dala
Torsdag: Vila/promenad
Fredag: Dressyrträning för Marina
Lördag: Lång skritttur
Söndag: Ev. hoppträning för Sandra

Gbg horse show

Laddade ju upp en bild för himla längesedan på vad jag behövde och på vad jag ville ha. Då sa jag också att den listan säkerligen kommer ändra sig 100 ggr om eftersom det elltid dyker upp nya saker man behöver/vill ha och att man redan har hittat vissa saker som man planerade att köpa. Min inköpslista är ganska lång och hoppas att pappa ska hjälpa mig lite när det gäller saker jag faktiskt behöver. Listan ahr som sagt ändrats och jag ahr fyllt på med ganska många saker faktisk men jag får se och prioritera när jag väl är där och se vad som är mest värt och bästa fyndet. Men följande saker står på min lista (ej i ordning):


  • Vad: Innetäcke, jag behöver ett thermotäcke att kunna ha under Cagas utetäcke vid kalla dagar.
    Önskemål: Helst ska det vara marinblått, gärna med röda kanter.

  • Vad: Ett skritttäcke i ull
    Önskemål: Även det ska vara marinblått. Jag får se vad det blir för kantband.

  • Vad: En förbygel
    Önskemål: Ska sitta bra, vara svart samt att det är ett stort + är om den är snygg.

  • Vad: Dressyrskydd, behöver verkligen ah några skydd i dressyren, vad för modell återstår dock att se.
    Önskemål: Enkla att använda och göra rent, svarta och ge ett bra skydd samt stöd.

  • Vad: Dressyrspö
    Önskemål: Lagom längd, vill ha ett som inte rä för långt, men det ska fortfarande vara lätt att använda.

  • Vad: Lädergrimma
    Önskemål: Mjukt läder och självklart vill jag att den är snygg. Ganska smäcker variant.

  • Vad: Träns
    Önskemål: Ett med achengrimma, ganska smalt, smäcker modell. Lutar åt treadstone eller Schockemöhle.

  • Vad: Dressyrschabrak
    Önskemål: Behöver ett par st så relativt billiga, men bra passform såklart. Gärna marinblått/svart/grått.

  • Vad: Tävlingsschabrak, dressyr
    Önskemål: Vitt med marinblått kantband och gultpasspoal. Kanske får beställa ett men jag får se.

  • Vad: Tröjor
    Önskemål: Både tjocktröjor och tunna tröjor. Hoppas på fynd, gärna från Kingsland/Shockemöhle.

  • Vad: Vita helskodda ridbyxor
    Önskemål: Bra passform, och gärna i något material som stöter bort vatten något.

  • Vad: Hjälm
    Önskemål: Charles Owen Wellington classic
Jag tror det var allt :) men det dyker säkert upp mer saker och andra kommer falla bort. Jag kommer iaf garanterat hänga en del på Charlies :D älskar verkligen dem på mässor, finns inga som har så bra rea och mässpriser.

När ska ni dit? Vilka montrar ska ni besöka och avd ska ni fynda? :)

Dixie's Caramell


Bild: www.lundahagen.se


Dixie's Caramell finns inte längre. Hon vilar nu lugnt. Fina Caramell som knappt hann börja livet innan hon fick avslutade det på ett så sorgligt vis. Hon han inte ens med någon direkt inridning. men å andra sidan vet jag att det korta liv hon hade var riktigt, riktigt bra :)

Caramell är Helenes egna uppfödning som bara hann bli 3 år. Hon gick omkull i hagen för ett tag sedan och fick ett sår, hon vilade och fick medicin. Blev bättre, blev sedan sämre igen och vad jag har hört så var det tydligen så att hela knäet kollapsat men detta var det ingen som direkt visst eftersom hon blev bättre. Nu när det har visat sig blivit sämre igen så har det varit en del springande hos kliniken. Det visade sig dock att inget kunde rädda Caramell, skadan efter omkullspringningen var så allvarlig att inte ens en operation skulle hjälpa henne. Pinsamt nog läst jag bortgången på stallets hemsida nu (har ju varit i London), hock gick bort den 3:e och jag tycker verkligen att det är något av det tråkigaste som hänt på sistonde. Inte var det meningen att hon skulle få avsluta sina dagar såhär tidigt, precis påbörjad inridning och hon levde verkligen livet lilla Caramell. Riktigt, riktigt sorgligt är det. Måste vara extra jobbigt för Helene och alla andra som har varit med Caramell sedan barnsben och sett henne växa upp och utvecklas. Det måste vara extra jobbigt när det är en egen uppfödning och en häst som man har varit med från allra första början. Hon har dock som sagt haft ett underbart liv och vi hoppas nog alla att det finns en liten hästhimmel trots allt, för allt för många av våra fina vänner försvinner från oss och denna värld.

LONDON

Nu hör ni inte mer av mig fören på söndag för jag drar till London om typ 1.5 h :D :D ska bli superkul. Åker om ca 5 min till flygplatsen. Så jag och danni taggar för fullt :D blir utgång ikväll sen shopping och utgång imon och sen åker vi hem på söndag igen. Ska bli super.
Marina och Ingela tar hand om Caga så hon är i mycket goda händer!

Första gången jag såg Caga

Första gången jag såg Caga var faktiskt inte vid provridningen. Utan det var faktiskt ca 3 år tidigare än så. Jag var hemma hos Linn strax efter att dom flyttat och deras hus var klart. Vi var i stalelt hos Linn häst Acke (dom ahr en egen stalldel på sin gård men delar mark, hagar och manege/ridbanor med Helene. Hon gör (och gjorde även då) sina höpåsar uppe i Helenes stall och skriver vissa saker på tavlan osv. Det var precis vad vi skulle göra denna soliga sommardag.

När vi kom upp till stallet fyllde vi först hö och sen gick vi in i stallet. Precis i början av stallet i spolspiltan stod Caga. Lina (dävarande ägaren) höll på¨att göra henne iordning. Då var Caga nästan helt ny i stallet. Hon var mycket gråare men hon ahde samma pigga öron och ögon som hon har idag. Dock ser hon helt annorlunda ut idag, hon är mycket vuxnare och finare i kroppen, mer musklad, finare i pälsen osv. Vilket inte är så konstigt eftersom hon var relativt ung när jag såg henne.

jag minns att jag tyckte hon var så himla fin. Hennes ansikte är ju verkligen fint och det är ett ansikte som man sällan glömmer. Hennes ögon är verkligen tilltalande och aa hon är helt enkelt bara så himla fin. Det tyckte jag redan då och jag minns att jag var avundsjuk på Lina den gången. 

När Linn sen ringde mig 3 år senare och sa att det var en häst till salu i Helenes stall som hette Caga kopplade jag först inte. Det var inte fören jag gick in på lundahagens hemsida och såg en gammal bild på Caga när hon var lika grå som när jag såg henne som det gick upp för mig vilken häst det var. Kan ni ana hur lyrisk jag avr innan provridningen :D  Så gick det till när jag träffade Caga för första gången :D

 


Cagas fina öga :D 


Massa galopp

Idag blev det uteritt precis som jag hade planerat, och det var sjukt uppskattat vill jag lova :) Caga var pigg och glad och hade mängder av energi. Red på samma äng som mamma fotade mig på en gång (se bilder nedan) men det var bra mycket mera snö. Caga tyckte att det var jobbigt men hon gillade det verkligen. Helt sjukt vilket fint steg hon fick i traven nu när hon verkligen fick ta i och lyfta :P Jag fick en dressyrhäst :D så jag var supernöjd. Jag galopperade väldigt mycket som konditionsträning men också för att det var vad Caga ville göra mest hela tiden. jag behövde bara läta i handen så flög hon i väg och ju mer jag lättade desto fortare gick det :) Hon var som en liten pil, hade önskat att det fanns bilder. mn det brukar ju tyvärr vara så att när det går som bäst eller är som härligast så finns det ingen fotograf med. Så det blev ett ganska kort pass ca 45 min (15 skritt fram och tillbaka från ängen). Caga fick lite mjölksyra i slutet men det var väldigt bra träning för henne och dessutom var det bra miljöbyte så vi var riktigt nöjda när vi kom tillbaka till stallet. Soligt och härligt var det också :D


Utevistelse

För dom allre flesta, vad jag kallar vettiga, hästmänniskor tycker att daglig utevistelse är helt självklart. Det finns såklart en hel del undantag, sådana som jag kan tycka är okej men i dom flesta fall (typ 99.9 %) så finns det ingen ursäkt alls till varför en häst inte ska få daglig utevistelse. Vi "lånar" hästarna och det minsta vi kan göra är att dom ska få vara hästar i den mån dom kan och det inkluderar utevistelse i en hage.


HAGEN
Jag tycker att det allra bästa året runt är stora gräshagar, dock är det svårt i vårt avlånga land som faktiskt bjude rpå mer regn än något annat. Så är det ganska många hästar på en liten ytan blir det lätt väldigt, väldigt mycket lera och det dröjer inte länge innan hästarna står med lera upp till knäna. Då har gräshagen förlorat sin funktion som är att underhålla och sysselsätta hästarna med allt vad dom innehåller. Så tyvärr blir det vanligare och vanligare med grushagar eller eventuellt sandhagar. Det är väl kanske inte det mest optimala men ibland finns det dock inte så mycket att göra när regnet öser ner och alla stall inte har tillräckligt med mark för att den ska kunna trampas upp och förstöras.

Om hästarna står i grushagar kan man faktiskt muntra upp den lite. Hästar vill ha något att pilla med och äta/gnaga på eftersom de annars lätt blir uttråkade och då lätt fixar sig andra ovanor. Grenar, träd, granar (se till så att det är en vanlig hederlig gran bara för andra granar är giftiga) eller andra saker som dom kan pilla med.

Caga står just nu i ett stall där hästarna står i stora gräshagar på sommaren och grushagar på vintern. När det blir snö och/eller fryst får dom dock gå ut i gräshagarna som ligger nära stallet. Så hur mycket dom står i gräshagar beror helt enkelt på hur vädret är under hösten/vintern. I år har alltså varit ett bra år för dom har kunnat gå i gräshagarna största delen av den hittills komna vintern :) vilket dom såklart uppskattar massvis. Annars bruakr det läggas in lite grenar, träd osv så dom har något att pilla med. Samt att dom får lunch i ahgen som dom brukar pilla med en rätt lång stund.


Acke i en av sommarhagarna                                    Caga i en av sina sensommarhagar

TID
Hur länge hästen kan stå ute beror ju ofta på väder, vem som tar in, när andra hästar går in osv. Själv anser jag att hästar ska få stå ute så länge som möjligt eftersom det är deras naturliga miljö. Om de står med andra hästar är det också deras tid att umgås vilken ska vara så läng som möjligt eftersom hästar som alla vet är flockdjur. På sommaren tycker jag att alla hästar borde få vara ute dygnet runt när vädert tillåter, ska hästen tävlas kan den stå inne ett par nätter innan tävling men annars tycker jag den borde få stå ute. Så kort tid som vi har när vi faktiskt kan ha hästarna ute dygnet runt borde utnyttjas till fullo. Resten av årstiden kan ju utevistelsens längd variera men man ska göra det bästa man kan och försöka låta hästarna stå ute så länge som möjligt. Sen säger jag inte att dom ska stå ute från 7-21 när regnet verkligen öser ner hela tiden, men man får ha lite sunt förnuft :)

Caga står ute dygnet runt på sommaren, många i stallet gör dock som jag sa ovan att dom tar in hästarna ett eller ett par dygn före en tävling. Annars står dom flesta ute, och då ska ni veta att det är bra/fina tävlingshästar och ponnyer i vårt stall. Sen trappas utevistelsen ner succesivt ju närmre hösten vi kommer. Nu på hösten/vintern kommer de ut någon gång runt 8-tiden och kommer in vid 16-tiden, ibland tidigare och ibland senare. Är det riktigt ruskigt skitväder kommer dom in tidigare. Helt enkelt när Helene anser att dom vill komma in, vilket brukar vara vid lunch (12-13). Ibland hade jag kunnat tycka att dom kunde stått ute längre men eftersom det finns ridskoleverksamhet som Helene sköter själv så måste hästarna ha kommit in innan lektionerna börjar. Men det är ett helt okej antal timmar tycker jag.


HAGKOMPISAR
Jag tycker att hästar ska stå med andra hästar just eftersom de är flockdjur och det blir så mycket trevligare och tryggare för dom att ha kompisar i hagen. I dom allra flesta fall så går det alldeles utmärkt att ha hästar tillsammans, men visst finns det undantag men i såna fall så tycker jag att hästar iaf ska kunna nosa på varandra även om de står i olika hagar. För jag anser att hästar behöver närhet av andra hästar. Allra bäst är om dom kan gå i en behaglig liten "flock", på omkring 3-7 hästar. De bildar en naturlig rangordning och de kan umgås, vilket är nyttigt för alla typer av hästar.

Dom felsta hästarna i stallet står tillsammans med iaf en kompis, ett fåtal står själva av olika anledningar men dom går i hagar precis bredvid varandra så dom kan nosa och klia på varandra iaf. De är dock bara nån som står ensam nu när dom står i större gräshagar. Hästarna är uppdelade lite efter storlekar, vilka som funkar tillsammans, vilka som står i vilka stall (vi har ett stall tvärs över vägen också som inte direkt tillhör stallet eller jo det gör det väl, det är lite svårt att förklara :P ) och även kön. Vi har turen att kunna ha i princip alla ston i samma hage (de funkar kalasbra) utan bråk och tjafs. Så det betyder att Caga står med 4 st kompisar och dom bildar alltså en liten lagom flock på 5 hästar. Hon står med dessa både på gräs och på grus och hon verkar trivas ypperligt.


Caga med några av hennes hagkompisar


Vad tycker ni om utevistelse? Längd? Kompisar osv. berätta gärna hur era älsklingar har det :)

Vila

Idag fick Caga vila, mest för att jag kom hem så sent och även för att jag vill rida imon för sen får jag ju inte rida på 3 dar eftersom jag då är i London. Annars kommer jag bli på tok för ridsugen :P Så jag var bara dit en snabbis idag, han med massa mys också. Tanken var att jag skulle plugga när jag kom hem men jag känner mig så sjukt seg i huvudet. Så jag får se om jag får något gjort.


Imon blir det uteritt fär hela slanten, det är så mycket snö ute så jag tänkte att Caga skulle få jobba på en av ängarna i närheten :) Det kommer hon nog tycka är både jobbigt och roligt. Tycker det är lika bra att rida ut när det är bra väder och snö eftersom jag vet att hon nog mest får gå i ridhuset i helgen. :)


Ryttarträning

Jag har legat på latsidan bra länge nu vad det gäller min egna träning. Så tanken nu är att jag i början ska träna väldigt mycket kondition eftersom jag vill börja med att gå ner lite i vikt, men jag kommer även köra lite styrka. Första målet blir alltså att gå ner lite i vikt men det är också meningen att jag sla förbättra min kassa kondition och dåliga styrka i mage och bål så min ridning blir bättre. När jag hopptränar nu så dör jag ju typ, Caga kräver så mycket mera ridning än vad jag är van vid :P Så från och med nu kommer det finnas en ny kategori här i bloggen som kommer heta just ryttarträning :) Där kan ni följa mina resultat och se vad jag har gjort :)

Dagens träning:
Vad? Rask långpromenad med Ludde
Längd? 50 min
Övrigt: Det var extra jobbigt idag eftersom en 3:dje del av rundan består av kuperad terräng och dessutom snöade
det mycket igår så det låg ca 15-20 cm nysnö på stigen. Även på den andra 3:dje delen var det oplogat så
både jag och Ludde fick kämpa.

Vad? Wii fit, spel: My fitness coach
Längd? 50 min
Övrigt: Tränade mest boxning och för att inte kunna göra det som jag tycker är lättast så valde jag att min
"tränare" skulle sätta ihop ett program till mig på en hård nivå. Det var jobbigt och jag fick verkligen upp
flåset. När jag hade tränat det så avslutade jag med lite styrka mage, rygg och ben fick sig en omgång :)