wow-känsla

Idag red jag ut, lite lagom. Mest skritt men en del trav och galopp också. Vi har en grusbacke som alltid går att rida på, precis jämt, det är alltid bra underlag. Där red jag idag, jag travade upp ett par ggr och sen galopperade jag ett par i samlad galopp och en gång som hon bara fick ge järnet = otroligt glad häst! Traven idag i just denna backa gav verkligen en wow-känsla. Jag kunde verkligen känna hur hon tog i med ryggen och bakbenen, hon riktigt skjöt på med bakbenen. Dessutom var hon supermjuk och fin i munnen. Världens bästa häst! Den känslan kommer jag kunna leva på ett tag vill jag lova. :)

Bild från ridpasset igår

tränare

På söndag kommer jag inte bara ha turen att ha med mig ursnälla Amanda, det innebär ju också att jag har med min tränare :) tror det kan bli kalasbra. Tror jag behöver ha någon som gör att jag rider lika på framridningen som jag gör hemma. För att vara i toppform på banan sen. Jag tror det kommer bli kanon. Amanda är därmed dagens bästa! :)

varför mitt stall är bäst i världen

Jag tänker ofta på hur lycklig jag är över att ha hamnat i det stallet som jag har. Ingenting är värre än att åka till stallet om man inte trivs med omgivningen, människorna eller att man inte kan träna på det vis man vill. Så jag tänkte berätta varför just mitt stall, stall Lundahagen är bäst i världen, enligt mig.

TRÄNINGSMÖJLIGHETER
Vi börjar med det praktiska, vi har alla träningsmöjligheter som kan tänkas. Vi har paddock, ridhus, mindre terrängbana och en helt del fina ridvägar och ängar runt stallet. För mig är det nästan ett måste med bra möjligheter att träna, utan ridhus skulle jag förmodligen dö, det kanske låter bortskämt men faktiskt så rider jag för att träna och vill inte göra ett uppehåll under hela vintern.


Terrängbana och paddock



Ridhus och äng

FULLSERVICE
Vi har hel fullservice i stallet (ej på sommaren/bete), vilket innebär att jag endast behöver hjälpa till med något tillfälle ca 1 gång/månad när Helene är borta. Så insläpp, utsläpp, fodrningar osv ingår, också mat och spån finns på anläggningen vilket är otroligt skönt. Jag hade inte hunnit ha rullande schema då skolan tar på tok för mycket tid.

TRÄNARE
Vi har en drös duktiga tjejer som själva tävlar på hög nivå som har träningar till ett bra pris hemma hos oss. Riktigt bra tycker jag, Amanda har lärt mig hur mycket som helst. Sen finns även Sandra och Marina, samt att vi har Jill som kommer ut ibland och tränar dressyr om om vill ha någon utbildad.

HAGAR OCH UTEVISTELSE
Min häst kommer aldrig, och jag upprepar aldrig att stå i ett stall där endast ett par timmars utevistelse ingår. Det finns inget vidrigare, om det är pga brist på hagar så har stallet för många hästar i förhållande till markerna. Vi har tillräckligt med sommarbete till samtliga hästar under hela sommaren, vi har rillräckligt med grushagar och tillräckligt med gräshagar runt stallet där hästarna står under vår/försommar/ höst och på vintern vid frost/snö.

Dessutom har alla som kan/vill ha kompisar till sina hästar, alla står iaf så att de kan hälsa på en annan häst. Caga ska ha sällskap och hittills har det gått hur bra som helst. Några småsår men det skulle hon lika gärna kunna få om hon gick själv.

Caga med vänner


HELENE
Finns nog ingen bättre människa till att äga ett stall. Snällare, mer hjälpsam och trevligare person får man leta efter. Kan inte ens räkna upp hur många hon har hjälpt med sina första hästar, och hur många hon lärt bli förståndiga och duktiga hästägare. Hon har dessutom en ridksoleverksamhet där barnen/ungdomarnas välbefinnande och kunskap tillsammans med hästarnas välmåenade står i fokus. Dessutom skor hon, vilket är väldigt skönt med tanke på att jag inte behöver åka iväg och Helene tar henne när hon har tid (även om jag inte är där), och tappskor slår hon på fast hon inte alltid har tid. Guld värd!

BÄSTA STALLVÄNNER
Viktigast av allt för bra trivsel är nog trots allt vännerna. Hela stallet äer mer eller mindre ett gott gäng. Alltid är det trevligt och det finns i regel alltid en snäll prick att snacka med när man är där. Några har blivit riktigt nära vänner och för mig är det viktigt att ha kul i stallet. Även om jag älskar hästar så är ridning och besöka stallet inte kul om det innebär otrevliga människor. Alla är hjälpsamma till max, kunniga och trevliga. Inget snobberi, utan man får hjälp osv om det behövs. Man behöver aldrig skämmas över att fråga något utan det finns alltid någon med det där logiska/bra svaret som man behövde. När man är borta är det heller aldrig några problem, det finns en hel del duktiga människor som inte vill göra annat än att hjälpa till. Vi är dessutom ganska ofta flera som planerar samma tävlingar för att det blir mycket trevligare så, och är vi 3-4 st så tar vi ibland lastbilen om den är ledig vilket = mysstämning!

3 lundahagen-ekipage på samma tävling :)

hiss och diss

HISS
  • Världens bästa Ingela, bästa stallkompis och bästa hästskötare (hoppas jag får låna henne till helgen)
  • Världens bästa tränare, Amanda Lindskog. Vi har kommit så galet långt.
  • Finaste Caga som bara blir finare och finare, finns det något stopp? Hoppas inte det.
DISS
  • Vädret, jävla höst och regn
  • Störande, hödljudda skitungar

regn, regn, regn

Trotsade vädergudarna och begav mig ut på en joggingrunda, mest för att jag verkligen hade bestämt mig idag. Blev dock bara ca 4 km, dels för att det verkligen öste ner men också för att jag fick så fasligt ont i mitt ben (det som jag bröt för ett par år sedan), antagligen pga överansträningning. Känns som om det kommer fortsätta vara såhär underbart upplyftade och mysigt väder så i slutet på veckan tänkte jag pallra mig till sportlife och fixa ett gymkort :) sen ska det bli fys, zumba och afro-dans för hela slanten. Är huuur taggad som helst! Danni here we come.

Snacka om att jag saknar att springa i det här vädret medden här utsikten.
Suck, det är bara 8-9 månader kvar till sommaren. :D yeah!

rosa moln

Vad: Dressyr
Vem: Amanda Lindskog
Hemläxa:

  • Tappa aldrig stödet i högertyglen, rid som att det känns som att du drar i den
  • Tänk på takten
  • i s-bågen måste stödet på högertygeln vara ännu stabilare, annars slänger hon ut bogen och tappar formen
  • våga släppa vänstertygeln, rida och svänga med ytter
  • Bli kvickare i hjälperna, rätta till problem innan det blir problem
Vad gjorde vi?
Först fick Amanda rida lite, eftersom jag har tyckt att Caga och jag är i en lite svacka där Caga mest är loj och lite motig. Dock gick det kanonbra när Amanda red henne så det är nog mer mig det är fel på :P Sen när jag började rida, så började vi lite på volten för att sen jobba med lite programdelar ur LA:4. Avslutade med en hel del bakdelsvändningar och precis i slutet så bad Amanda mig blåhålla (alltså så kändes det för mig) i högertygeln, för att hitta det där jämna riktiga suget och stödet i munnen.

Hur gick det?
Vi behövde inte ligga på volten lika länge som vanligt utan jag kom till ridning betydligt snabbare än vad jag brukar göra. Så vi började ganska snabbt med lite programdelar. Mycket 10-metersvolter i galopp/samlad galopp, lite ökningar, inridningar, skänkelvikningar osv. Det gick över förväntan och Caga var nästan hela tiden med på noterna, och jag red faktiskt bättre än vad jag brukar, min vänsterhand blir bättre och bättre. Amanda behöver inte säga till mig att släppa vänsterhanden lika ofta längre, även om det fortfarande händer för ofta. För saken är ju den att nästan allt löser sig och blir bättre bara jag sitter ihop med händerna, stöd i höger och slappnar at i vänster. Att det ska vara så himla svårt. Bakdelsvändningar var det jag var mest orolig för, att göra dom korrekt och på rätt ställe och komma tillbaka rätt, men det gick fint. Jag ska bara tänka på att korta upp ytterbak lite extra så hon inte flyter iväg. Med skänkelvikningarna tränade vi iprincip bara på att börja och sluta rätt, vid den angivna bokstaven. För skänkelvikningen i sig är inte det svåra, utan att hinna rakställa, börja på rätt stlle och komma ut vid rätt bokstav. Vilket gick riktigt bra för det mesta, ibland tappar hon dock takt/bjudning och det är egentligen när jag börjar luta mig istället för att sitta rakt över hästenn.

Träningen gick som sagt bra och jag fick en riktigt bra känsla för hur det ska kännas. Jag var ganska salig efteråt,l svävade på rosa moln typ :P Det som är det absolut roligaste är att Caga har börjat ta för sig, hon har förändrats så otroligt mycket. I början så backade hon av och höjde/knäckte av nacken när man drev eller när hon inte ville vara med. Nu när man driver så vågar hon trava på och ta för sig. Vilket är underbart att se, dels för att hon ser mer bekväm ut men också för att hennes trav faktiskt kommer fram. :) Det är bara vid få tillfätten som hon försvarar sig på det sättet numera. Duktiga häst, och duktiga tränare.

Saknar redan sommaren, lite färg och att kunna rida i t-shirt!



mer dressyr åt folket

Jag kan omöjligt förstå varför hoppning skulle vara roligare än dressyr? Kan någon förklara? Finns ingen logik i det alls. Dressyr är så sjukt kul, när allt faller på plats är totalt underbart. Magiskt!

Tillbaka till dagens ridpass som faktiskt blev mest i manegen trots att jag skule göra lite 50/50, det berodde på att vädret växlade mellan sol och skyfall. Kändes inte speciellt stabilt eller trogivande så jag gav upp tanken på att rida ut. Caga var mycket, mycket finare idag, lite jobbig i vänster kanske (jag längtar tills träningen imon, ingen kan råda bot på det bättre än Amanda). Jobbade mycket lösgörande i början, öppnor, slutor samt skänkelvikningar. Lite volter och åttor. När hon väl bestämde sig för att arbeta så var hon riktigt fin. Red sedan igenom en del delar från LA:4, vilket gick över förväntan, red bakdelsvändningar, inridning i galopp, halt-rygga-galopp och även 10-metersvolter i en mer samlad galopp (kommer inte ha som mål att rida i helt samlad galopp för då tappar Caga för mkt, då får jag hellre avdrag på det. Hon var helt klart godkänd idag så jag känner mig nöjd :D

Puss på dig!



nästa helg

Blir det antagligen en helt oväntad debut i LA:4, jodå jag kommer dö. Men är egentligen endast pga att Nordhalland hade så knasig klasser, LC:1, LB:2 och LA:4. LC:1 valde jag bort direkt utan vidare eftertanke. Problemet med Cagas och mina tävlingsresultat är egentligen inte att vi inte kan skolorna/momenten utan att Caga dör på banan. Detta gör hon vare sig det är en LC:1 eller en LA:4, så jag väljer faktiskt att rida LA:4. Räknar ju inte direkt med några toppenresultat men den skulle vara skönt med godkönda procent, så jag tänkte rida igenom några av momenten idag. Resten får vi ta på träningen på söndag.


gårdagens dressyr var fördjävlig

Fy vad dåligt det gick. Det hade egentligen inte behövt gå så dåligt om omständigheterna hade varit annorlunda men det var helt galet. Caga var ganska motig och väldigt jobbig i vänstersidan men inte överdrivet. problemet var att det var två barn från ridskolan som skulle hoppa = massa hinder överallt. Sen var vi tydligen där samtidigt som alla andra. Tror vi var som mest 10 ekipage i manegen = okoncentration och omöjligt att göra det man vill. Allt blev pannkaka och jag kände mig som jordens mest värdelösa ryttare. Men det är bara att bortse från gårdagen och gå in med nya positiva tankar inför dagens ridpass. Tänkte faktiskt rida ut med lite avslut i manegen bara för att få en bättre känsla än igår. :) sen blir det träning för Amanda imon.


Otroligt gammal bild på mig och min fining!

hoppning

i torsdag bestämde jag mig faktiskt för att hänga på Linn & Acke för lite hoppning. Jag har varit otroligt dålig på att hoppa på sistonde (pga tidsbrist i och med alla dressyrtävlingar). Ärligt talat var jag ganska nervös faktiskt, Caga blir bäst om hon hoppas regelbundet och det blir faktiskt jag också. Sagt och gjort, vi byggde upp lite hinder i ridhuset, en oxer, lite travbommar, ett kryss och ett räcke med vattenmatta, också ett hinder på ena volten. Dessa kunde man rida lite linjer och småbanor med. I början skuttade vi runt med hinder på typ 65-70. Vi avslutade med att höja upp till runt en meter, lite mindre på vissa och oxern var nog snäppet högre.

Min häst var underbar! Hon var att hoppa som hon var på provridningen (fast mer reglerbar) innan vi fick en svacka i och med ett misstag på ridskolan. Duktiga, duktiga häst. Hon tvekade inte alls, var inte motig, tittig eller dummade sig. Hon var helt positiv och hoppade underbart. Hon hoppade inte av när hon kände för det utan när jag sa att hon skulle det, jag kunde till och med lägga henne riktigt nära och hon väntade ut mig. Känslan var inte som många ggr tidigare " jag-hoppar-för-din-skull" utan det var "jag-hoppar-för-att-det-är-skitkul". Riktigt roligt var det. Så det ska in mer hoppning på schemat, hoppas att vi ska kunna starta någon 95-1 m i slutet på året. Är himla stolt över min lilla stjärna! <3

dax att börja blogg igen

Japp nu var det dax att börja igen, nu finns det iaf lite mer tid och ork och jag saknar bloggen :)