hästens utveckling

Eftersom jag just läst en kurs i bland annat evolution kan jag inte sluta fundera på: Vad hade hänt om hästens utveckling inte slutat där den gjorde?

Hur hästen är byggd och fungerar avgör faktiskt att vi kan rida, träna och använda hästen till dagens ändamål. Hästen var trots allt ett litet, litet däggdjur från början med med tre tår som den gick på. Den hade dessutom troligtvis kortare framben och gick något framåtlutad, eller med andra ord framtung, med en hals ansatt längre ner med en riktning som pekar ner mot marken.

Efter evolutionens gång fick vi en ganska högrest, långbent och ståtlig varelse med en högre ansatt hals. Dessutom fick den slutligen en tå som den går på. Med detta kom många fördelar, men det viktigaste av alla var hållbarheten. Utan evolutionen så hade vi antagligen fått spela fotboll eller roat oss med någon annan sport. För inte hade vi kunnat rida hästen som den såg ut för några miljoner år sedan. Så vi har evolutionen att tacka för hästen som vi idag kan använda till det mesta. Dessutom ska vi tacka för att hästen blev ett däggdjur som kan svettas för annars hade den troligen inte gått att använda i dagens hårda träning.

Hästens utveckling, steg för steg

 

-->



Kommentarer
Postat av: EmbLeM

Är det säkert att hästens utveckling har stannat? Jag menar om kanske 500.000 år, kommer den att se precis likadan ut fortfarande då?


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback