Bommar
Anledningen till varför vi inte hoppade idag som vi normalt sett gör på söndagar är för att vi eventuellt kommer börja träna för Tord. Tord, c-tränare, kom tidigare ut till stallet och hade en hoppträning på tisdagskvällarna men pga för lite folk har det blivit så att han inte kommit ut på sista tiden. Det behöver liksom vara 4-5 personer för att det ska vara lönsamt för han tar lika mycket för att komma ut oberoende på hur många vi är, det är vi som får dela på kostnaderna. Eftersom dom flesta där vi står ägnar sig åt dressyr har intresset inte varit så stort och när alla som bruakde hoppa inte kunde längre så kunde han inte längre komma ut. Men nu har vi nog fått ihop en grupp, jag hade egentligen inte tänkt vara med för att jag inte vet riktigt om Caga är mogen (hon har iofs hoppat kanonbra nu de senaste 2-3 månaderna) men Matilda övertalade mig att jag borde testa (mest för att hon vill träna för honom och dom behövde vara en till). Så jag tänker faktiskt prova :) märker jag att det blir för svårt för Caga får jag ju bara sluta, det är ju inget mer med det. Dessutom är Tord specialist på just unghästar och problemhästar så jag tror han kan vara bra för oss. Så han kommer eventuellt ut på tisdag redan så då ville vi inte hoppa bara två dagar innan det. Gruppen består nu iaf av mig, Linn, marina och Matilda. :) vi är inget elitgäng utan dom flesta tränar för skojs skull och för relativt låg tävlingsnivå, vilket känns skönt :) jag och Marina komemr nog vara gruppens höjdpunkter när det gäller stil innan, över och efter hinder men så får det vara :) vi är iaf ett härligt litet gäng så vi kommer nog förhoppningsvis få kul och lära oss en del. Jag är iaf supertaggad och vill att det ska bli tisdag nu med en gång men ja den som väntar på något gott väntar aldrig för länge, och i detta fall är det ju bara två ynka dagar :D
Nu ska jag kila till sängs och läsa i lite tidningar som jag köpte på mässan!
Dålig uppdatering
Jag köpte ju som sagt väldigt mycket saker. Jag ahr tyvärr ingen bild just nu för allt är verkligen enrpackat (en del ahr redan åkt till stallet) men förhoppningsvis ska jag fixa en bild imon så¨ni får se. Men jag tänkte iaf säga vad jag köpt så ni får en liten bild i huvudet iaf. Som sagt så försvann det mycket penagr på kontot och jag trodde jag skulle ha 0 kr på kontot när jag tittade idag men ack så fel jag ahde 1300 fanns det kvar :) sånt gillar vi. Det får gå till träningar osv den här månaden. Det jag köpte var:
- Fleecetäcke med hals (vet ni hur svårt det är att få tag på? :P )
- Förbygel (vanlig svart med silverspännen, tänkte köpa nån lite finare om jag märker att det funkar bra)
- Ridhandskar, Roekl svarta
- Tävlingsschabrak, vit med marinblått kantband och guld passpoal Mias RS
- Två dressyrschabrak att ha hemma, ett marinblått och ett svart
- Tröja, Gersemi
- Dressyrspö
- Pannband, blått "blingbling"
- Shockemöhle träns (dock passade det inte så jag får åka till Svensk ridsport och byta det)
- Dressyrskydd Catago, svarta
- Mylerbett, vet dock inte vilken modell, såg inte det någonstans men bild kommer
- Groomingbag (min ryktlåda har sett sina sista dar vill jag lova)
- Lädergrimma, svart
- Skrittäcke i ull, grått med ljusblått kantband och silverfläta vid svansen
- Stigläder till dressyrsadeln
- Dressyrgjord
Frukost, stallet och gbg horse show
Sen drar jag och Linn in till gbg horse show och mässan (skulle ju ha gått med pappa men han var ett as igår, det händer ju rätt ofta så jag förstår inte ens varför jag försöker eller att jag fortfarande blir förvånad och besviken) vid 2 tiden. Kommer säkert bli skitkul, eller ja vi har alltid kul så det kan inte bli annat :) Bästis! Vi tänkte gå på mässan lite först för vi har inte biljetter fören tills kvällsshowen. Dock komemr jag nog mest kolla läget idag och köpa om jag springer förbi riktiga fynd eller jag-måste-ha-saker. Resten (den stora delen då med andra ord) får vänta till imon när mamma är med och kan hjälpa mig att bära och vara smakråd osv :) Visste ni att min mamma är världens bästa? Antagligen inte men det är hon. Hon gilalr ju inte hästar och så egentligen men hon är med i stallet, hon har börjat rida lite grann, hon följer med mig till gbg horse show en heldag och shoppar med mig som är allmänt tokig. Så jag uppskattar henne verkligen :) fast nu tror jag ju att hon börjar bli lite hästmamma trots allt och Caga har allt vunnit hennes hjärta vill jag lova :D
Jag vet inte om jag hinenr blogga sen innan jag drar, det beror lite på när jag kommer hem från stallet och vilka tider som bussarna går men annars får ni veta om ridpasset ikväll. :)

Mamma och Caga :)
Glad :)
Tillbaka till Lc:2, det gick faktiskt över förväntan. Caga var överlag riktigt fin idag, mjuk och lyssnade bra. Jag red faktiskt med sporrar idag just för att både jag och Marina har konstaterat att hon typ nonchalerar min skänkel fullkomligt och det faktiskt riktigt bra. Så jag ska nog fortsätta rida med dom, iaf när jag rider i ridhuset för hon verkar behöva det eller ja jag behöver det rättare sagt :P Så jag var riktigt nöjd med henne och när jag red igenom programmet gick det riktigt bra, det var väl i stort sätt bara vänstergaloppen som det var lite si sådär med men annars gick det kalasfint :) det programmet är verkligen trevligt att rida, flyter på så bra. Så nu känner jag mig ännu mer laddad att anmäla mig till tävlingen, ska försöka rida igenom Lb:2 också innan jag bestämmer mig, men det är ju inte direkt mycket svårare så det ska nog gå bra :) Vad jag överlag sak tänka på är att:
- Ta tid på mig och verkligen rida igenom varje övning riktigt noga. Jag har en tendens till att "stressa" igenom en och annan övning ibland. Jag har ju faktiskt tid på mig.
- Fortsätta öva på övergångar och halter, så att hon inte bara dör. Rid in i halten extremt mycket.
- Noggrannare vägar och lite mer planering.
- Tänk på sits och balans och att hon inte ska gå i ett undertempo i traven.
Lc:2
Det blir ju dressyr i ridhuset idag och jag ska ge mig iväg om ca 20 min, jag ska bara få i mig en korv först :P och det blir lite mjukgörande som vanligt och så ska vi träna på galoppfattningar från trav (gör nästan bara från skritt annars) och mera volter. Sen tänkte jag faktiskt rida igenom Lc:2, för nu har jag äntligen lärt mig programmet. Ska bli kul att se hur det blir med ett helt program och inte bara delar av det :) men förhoppningsvis så kommer det gå kalasbra. Får se vilket humör Caga är på men jag hoppas hon är på bra humör :)
Mjölksyra
Red upp mot Dala och red lite uppvärmning i en utav hagarna på vägen dit. En med massa sjukligt djup snö som nästan var orörd. Helt underbart fint var det, men det var som sagt väldigt mycket snö, gick upp till knäna på Caga minst. Jag arbetade henne där i ca 10 min i mycket trav i en relativt lång och låg form men ändå mycket rund i tänkandet. Detta för att hon skulle få arbeta igenom hela ryggen och överlinjen. Rumpan fick också jobba på mycket. Caga fick lite mjölksyra redan här och hon tyckte det var superjobbigt men hon kämpade på bra och frustade och var allmänt positiv :) Men 10 min fick räcka sedan var det dax för en paus, så vi skrittade vidare. Sen red jag några varv i Dala med väldigt mycket galopp, galopperade mycket samlat för att sedan släppa iväg henne ordentligt kortare sträckor. Sen avslutade jag med att galoppera ett helt varv i en ganska lugn men relativt fri (dock fortfarande i en bra och arbetande form men inte lika krävande om innan) galopp för att pressa henne lite, lite till. Hon var helt slut när vi var klara men hon var också himla nöjd, frustade och såg allmänt glad ut :P Hoppade två skutt också i det sista varvet, den såkallade pinnen och ett däckhinder. Vilken fart det blev på henne :P Det var väldigt mycket konditionstänk idag, vilket gör Caga gott för jag tycker ibland att hon har lite kass kondition och så skadar det inte att springa bort lite, lite mera mage :) När jag skrittade tillbaka var hon riktigt trött, kände att hon typ släpade benen efter sig och knappt orkade lyfta dom för att komma framåt :P
När jag kom tillbaka till stallet blev det stretching som vanligt, men idag la jag mest tid på benen och gjorde runt 6 övningar på dem i två set. Tror det var bra för henne och så tycker hon att det är skönt också :)

Nöjd Caga :)
Veckoschema
Måndag: Ridskolan (dressyr)
Tisdag: Uteritt
Onsdag: Dressyr
Torsdag: Dressyr
Fredag: Uteritt
Lördag: Vila
Söndag: Markarbete/hoppning
Uppdatering på min inköpslista
Vad: Stigläder till dressyrsadeln
Önskemål: Svarta, mjuka och 140-150 cm långa :)
Vad: Dressyrgjord
Önskemål: Svart, mjuk och 55-60 cm lång
Vad: Fleccetäcke med hals
Önskemål: Inga direkt, det spelar ingen större roll hur det ser ut bara det fyller sin funktion. Snyggt är såklart ett plus.
Resterande av inköpslistan finns att se här:
Inköpslista
Jag har smakat sand
VAD GJORDE VI?
Vi hoppade en bana som boken kallade tyska banan. Boken som jag nu tagit reda på vad den heter, heter Övningar och banor för hästhoppning (superbra bok verkligen, lätt instruktioner, med bilder och avstånd. Både markarbete/gymnastikövningar och banor). En väldigt härlig bana med sköna svängar och avstånd. Vi gjorde banan som på en tävling, alltså med mycket tittiga hinder osv. Banan finns att se på bild nedan, egentligen innehåller banan en kombination också med vi valde att ta bort den, dels för att vi hoppade det förra veckan men också för att banan sen skulle användas till yngre ridskole och andra privatryttare som lovaktivitet (CR blev inställd) och då passar inte en kombination in så bra. Vi hoppade olika delar av banan och satte sedan ihop hela bana då. Vi slutade på ca 90 cm då vi alla 3 tyckte hästarna var lite konstiga och samtliga var lite loj. Acke som aldrig stannar fick för sig att stanna mest hela tiden osv. Så vi valde att hellre få bra rundor på en lägre höjd efter somd et helt enkelt inte kändes speciellt bra för någon idag.
HUR GICK DET?
Ja förutom att jag flög av gick det väl helt okej. Dock var hon inte lika fin och avslappnad och uppmärksam som förra gången men det är absolut inget att klaga på. Jag upplevde dock att hon var just lite loj, hon tog inte förhållningarna så bra som hon har gjort på sistonde och jag kände även att styrförmågan inte var riktigt så bra som den brukar. Tror Caga blev lite distraherad av alla saker som var bredvid och under hindren så då förlitar hon sig på lite mer fart och blir lite mer spänd än vad jag hade önskat. Men som sagt inget större saker att klaga på. Hon uppförde sig överlag bra, det enda hindret hon stannade på var just vågplanket som hon stannade på 2-3 ggr innan hon väl hoppade men det var sen inget problem. Men hon stannade inte på murplanken, dom röda planksakerna (vet faktiskt inte vad det är) eller på hindret med alla dom gröna växtbollarna under. Så jag avr ändå nöjd med henne, dock eftersom hon var så spänd så blev det lite längdhopp ibland (vilket det aldrig får bli egentligen) men jag kände ändå att det var mer okej idag eftersom hon ändå bjöd och var just lite spänd och nojjig över alla saker. Men jag var faktiskt himla stolt över henne, men nästan gång får vi allt komma tillbaka lite till den fina ridning som vi har haft på sista tiden. Denna gång var okej eftersom Caga inte har hoppat tittiga hinde rpå ca 2 år så måste jag säga att hon skötte sig bra, och det märks hur myeckt hon litar på mig nu vilket känns skönt :) Men som sagt, denna gång avr det okej men det är ingen långvarig lösning direkt för jag känner verkligen att kontrollen mestadels ligger hos henne och så hoppar hon inte hälften så bra som när hon slappnar av. Så nästa gång ska vi tillbaka till där vi var innan :)

Jag gjorde den utan att "visa vägen" för det blev så sjukt rörigt :P
Dagens: dressyr
Jag fortsatte på det som jag gjorde i förrgår, mycket volter osv. Det som finns på filmen är dock ganska tidigt i passet så där är det nästan endast volter och fokus på hennes rytm, stabilitet och uppmärksamhet. I slutet gjorde jag lite mer övningar, öppnos, slutor samt lite fram och bakdelsvändingar. Hon avr helt okej, självklart inte lika bra som sist eftersom pappa skulle filma men ändå helt okej. Hon var lite motsträvig i skritten idag (som annars brukar vara hennes starka sida), hon var liksom lite off och lite tjafsig i munnen och jag fick henne inte riktigt till den fina arbetsformen som jag brukar. Däremot gick traven helt okej och galoppen var faktiskt supertrevlig idag (som tyvärr inte kom med så mycket på film för kamerans minneskort blev fullt, naturligtvis). För dom som såtg galoppen för ett par månader sedan kan nog se en stor skillnad på bara den lilla filmsnutten. Hon går verkligen framåt Caga :) När jag kollade på filmklippen blev jag riktigt irriterad på min ytterhand i traven som ibland blir riktigt äckling flängig. Det har ju att göra med mitt problem med att sitta ner på Caga (vilket även Marina säger kräver en hel del magmuskler, för till och med hon blir trött av att sitta på henen) och ju tröttare jag blir ju mindre koll får jag helt enkelt på mina händer så det ska jag verkligen tänka på, stackars Caga. Sen ser det ut som om jag skjuter fram benen väldigt mycket i traven, vilket jag aldrig sett att jag gör (kollar ju ändå ganska mycket i speglarna under ett ridpass) så jag undrar om det kan bero på lite taskig vinkel ibland som gör att det ser ut så för jag har inte sätt det innan och inte heller Marina påpekade det förra veckan men det ska helt klart kollas upp för det ser lite knepigt ut. Men som sagt är min sits mitt absolut största problem och det är dne jag verkligen behöver jobba med och det gör man bäst genom att öva, öva och öva lite till sen är det faktiskt rikitgt bra att se sig på film ibland som nu då jag hitatr många fel själv. Utöver detta får ni gärna kommentera, speciellt om ni ahr något tips som kan förbättra min sits ;D
Stretching
Dessutom kan det vara ett till sätt att umgås lite extra med sin häst. Caga brukar exempelvis gosa lite extra medan vi stretchar halsen. Så det är verkligen en bonus, iaf för mig.
HUR OCH NÄR SKA MAN STRETCHA?
Det väldigt viktigt att man vet hus man ska stretcha, för precis som hon oss människor kan felaktig stretching göra mer skada än nytta. Det absolut bästa är att fråga en kiropraktor eller någon anna person som har hållit på med stretching innan eller någon som har fått det visat. Detta för att det är lätt att göra fel om man inte har någon som har visat själva övningen. Annars kan jag rekommendera en bra bok som heter Den skadefria hästen. Som en en väldigt bra bok med felra strech och massageövningar med tydliga bilder och beskrivningar. I början ska man dock ta det lite försiktigt till hästen förstår vad det faktiskt är du ber om. Caga var en anings förvirrad i början.
Det sägs att man ska strecha inom en halvtimme efter avslutat pass. Då ska det ha varit ett pass där hästen har blivit varm och arbetat igenom hela kroppen. Jag själv brukar stretcha så snabbt som möjligt efter avslutat pass (dock vill jag att hon har lugnat ner sig och slappnat av ordentligt), vilket bruakr bli när jag kommit tillbaka till stallet och när jag tagit av alla saker.
När man strechar ska man anta övningen ganska försiktigt för att i en lagom takt höja övningen till det läge där man vill ha det (det vill säga där det ger effekt och beroende på vad man vill strecha), sen ska man hålla där i ca 10-15 sekunder och sen återgå till "normalläget" långsamt. Detta kan upprepas två ggr men jag brukar nöja mig med en gång, dock brukar jag göra det två ggr när hon har gått extra hårt.
ENKLA VARDAGSÖVNINGAR
Stretching behöver verkligen inte ta lång tid men samtidigt ska man inte stressa igenom det eftersom det samtidigt är en avslappning för hästen. I böjan kan det dock ta lite längre tid just för att hästen kanske inte riktigt är med på noterna.
Jag brukar göra frambenen (en övning i två lägen), bakbenen (två övningar), halsen (en övning) och ibland gör jag även svansen (en övning). Den sista tycker dock Caga är lite obehaglig så jag brukar göra den när jag har lite extra tid för jag vill att hon ska vänja sig vid den också.
Jag går igenom hästens delar i punkter och under det står vilka delar som stretchas genom övningen. Oj, det blev luddigt jag hoppas ni fattar vad jag menar :P
Framben
första: böjmuskulatur och ryggmuskulatur
Den enkla övningen att helt enkelt sträcka frambenen rakt framåt. I början kanske man inte kan ta benet så högt upp men målet är att man nästan ska kunna ha hästens ben i 90 graders vinkel (vilket kan ta allt upp till 2-3 månaders tid att uppnå). Sen kan man hålla den i ca 10-15 s och sedan kan man flytta sig ett steg åt sidan (utåt sätt, alltså ut från hästens sida) och hålla där i ca 10 s för att sedan sakta släppa tillbaka benet. Detta görs såklart på båda benen.

Bakbenen
första: lår, skinkmuskler och del av ryggen
andra: knästräckarmusklerna
tredje: lår och sätesmuskulaturen
Den första övningen jag brukar göra är den på bild nr 1. Helt enkelt att man tar ena benet rak fram och när hästen slappnar av och är i det läget men önskar så håller man där i 10-15 s. Detta görs sedan självklart med andra benet också.
Den andra övningen är den på bild nr 2, man tar tag i benet och för det bakåt för att sedan hålla där i under samma tid som tidigare övningar. Sen sätter man tillbaka benet lugnt och försiktigt.
Övning nr 3 finns på den tredje bilden och det går helt enkelt ut på att man tar motsatt bakben till den sida man står på och tar det innåt under magen. Detta kan göras med handen eller med ett grimskaft senare när hästen vet vad du ber den om. Man ska "dra" så pass mycket att man känner att det verkar men man får hålla lite koll på hästens balans i denna övningen.



Halsen
första: nacke och hals
andra: nacken halsen och ryggmuskulaturen
Brukar jag strecha åt sidorna och nedåt (för överlinjen i halsen). Åt sidorna finns lite olika sätt, antningen kan man locka med en morot (detta funkar dock inte på Caga för hon blir mest ryckig och tappar intresset fort när hon inte får den och då förlorar man principen eftersom man vill att hästen ska hålla övningen avslappnat en viss tid) eller så kan man hålla handen över nosryggen och ta den andra handen (som är närmast hästen) och hålla i ett lätt tryck mitt på halsen och föra hästens huvud mot dig (detta ska självklart inte vara någon tvångsrörelse där man drar hästens huvud emot sig utan hästen ska ge med sig och komma själv) och där ska man sedan hålla ca 10 s utan att hästen slår med huvudet eller rycker. Vilken metod som fungerar bäst beror ju självklart på hästen. Metod nr 1 ses på första bilden, den andra metoden hittade jag ingen bild på men jag kan ordna en om så önskas?
Den andra övningen brukar jag dock använda en morot i, håll den mellan hästens framben och försök få hästen att ta moroten så nära golvet som möjligt utan att den rör på benen.

Svansen
första: Kors-, länd- och ryggmusklerna
Man tar helt enkelt tag i svansroten och drar bakåt, detta tycker många hästar är skönt och sänker då nosen. Denna uppfattning delar dock inte Caga för hon tycker det är obehagligt men hon har blivit bättre. Denna övning kan ses på bild nr 1.
Ibland gör jag en annan övning också som strechar ungefär samma områden men kan håller i svansroten och lyfter upp svansen så roten är i nästan 90 graders vinkel och där "snurrar" man försiktigt runt den. Alltså gör små cirkelrörelser. Detta hittade jag dock ingen bild på.

Detta är som sagt väldigt enkla övningar och det finns ju väldigt många fler övningar som man egentligen borde göra för att täcka hela hästens muskulatur men jag har valt att göra dessa efter varje ridpass och när jag vet att hon har gått riktigt hårt så brukar jag göra fler övningar och speciellt på dom ställerna som jag vet att hon har arbetat mycket med. Hur många övningar man gör beror ju på vad man hinner och anser nödvändigt. Allt är bättre en inget men detta är en bra bas tycker jag då man täcker de stora muskelgrupperna och det tar inte mer än ca 10-15 min max att genomföra vilket jag tycker alla borde göra, för det ska ge en hållbarare häst. Dessutom är det bra extratid att spendera med sin kompis :)
info: Kiropraktor, Den skadefria hästen och denna hemsidan http://home.swipnet.se/horse även bilderna kommer från hemsidan och jag rekommendeerar den då det finns fler övningar där som är enkla och bra beskrivna.
Snöstorm!

Haha så sjukt gammal bild. Ponnytiden <3
Ändring i planeringen igen
Framgång
Jag red mycket så som jag gjorde på träningen i fredags och nu blev hon även riktigt, riktigt fin i vänstersidan. Det gick att ställa och hon kunde göra det utan att tjafsa eller att jag höll henne i innerhanden. Hon bar sig helt själv, hade en mjuk och fin form (lagom hög dessutom), tuggade på fint på bettet och höjde ryggen. Hon var rytmisk och allmänt positiv och ja helt underbar med andra ord. Precis sådär som man vill att dom ska vara. Dock hade jag önskat att hon var lite mer eftergiven i galoppen för hon tappar ibland bakbenen och blir lite stel och stark. Men det beror ju främst på att hon inte riktigt orkar, galoppen är en utav Cagas svagheter fortfarande. Hon kan inte riktigt bära sig i ett långsamt och taktmässigt tempo så långa stunder än, men jag märker att det hela tiden blir bättre :)
Sen gjorde jag lite av det jag skulle gjort igår, massor med övergångar, lite slutor och öppnor. Jag tränade mellantrav och gjorde tonvis med volter (både 15 m och 10 m). Och som sagt hon kändes kalasfin. Så jag red faktiskt ganska länge, jag tänkte helt enkelt att jag skulle utnyttja det och träna på dom sakerna som vi behövde träna på. Så jag red nog i lite över 1 h, vilket jag inte brukar göra så ofta. Vilket jag tror var väldigt bra för Caga :) så jag ska faktiskt börja rida henne lite mer och lite längre framöver för det verkar göra henne gott. Dessutom så blir hon dessutom bättre i hoppningen och tittar inte lika mycket.
Imon ska jag försöka rida lite dressyr igen faktiskt, men jag tänkte skritta fram och av ute så det blir kanske 30 min i manegen. Sen på lördag ska jag försöka rida ut på en längre sväng (ska försöka få med mig Linn) och galoppera en hel del. Sen på söndag blir det ju som sagt banhoppning med Linn och Annika. Jag är superladdad! :D Hoppas Caga är på lika bra humör som sist för då tror jag att det kommer gå kalasbra. Jag är verkligen supertaggad och jag har längtat ändå sedan förra söndagen. Om det går bra nu på söndag ska jag försöka åka iväg till Lena en helg och hoppa lite där (för miljöträningens skull) och sen tänkte jag att det ska bli ett par CR ( nån där jag hoppar 60 & 80 och någon där jag hoppar 90 & 100) och sen är vi nog redo för att göra vår första start :) förhoppningsvis i maj/juni någon gång :D Jag längtar.

Bästis!
Katastrof
Jag orkade verkligen itne skriva när jag kom hem igår, för det första var jag på dåligt humör och så var jag trött, men viktigast av allt var att Ludde fyllde år så han blev firad lite :) Han var nöjd.
Ridningen igår gick väldigt, väldigt dåligt. Annars skulle jag ljuga om jag sa att det gick bättre än så. Det gick verkligen sjukt dåligt. Jag hade tänkt träna på lite övergångar, halter och rakriktning inför den 12 mars men nä det gick inte. Jag var själv i manegen och var hur glad som helst över det för då kan man verkligen göra precis vad man vill utan att behöva ta så mycket hänsyn. Men Caga hade andra tankar, hon bestämde sig för att vara rädd för allt, duvorna, bommarna (låg lite bommar i mitten), hörnen och ja allt hon kunde hitta. Hon var spänd som en fiolsträng nonchalerade både skänkel och hand. Hon var allmänt jobbig helt enkelt. När hon är sån så finns det inte så mycket jag kan göra, för jag måste säga till henne eftersom hon itne lyssnar men då blir hon bara stissigare och mer jobbig. Så det spelade ingen roll vad jag gjorde. Så jag gav upp och red henne i mycket skritt och arbetade med att få henne lång och låg, med andra ord lugnt och avslappnad. Gick väl sådär vill jag säga. Det var nästan så jag ville ställe henne vid vägen med en lapp runt halsen "5 kr", skämt å sido men arg var jag. Men med motgångar kommer framgångar och jag hoppas verkligen på det :)
Ludde 1 år
Igår blev faktiskt lilla Ludde ett år :) Så nu är han en ganska stor kille faktiskt :P även fast han är min lilla bäbis fortfarande. Han fick lite extra gott och så fick ett par paket också. Det bästa han vet är att få massakera papper till småbitar :P så han var helnöjd. Söt var han också.
Uteritt
Idag blev det iaf uteritt, jag hade egentligen tänkt rida i ridhuset idag och träna på dom sakerna som vi jobbade på, på träningen i fredags men så skulle Helene ut med ett helt gäng och frågade om jag skulle med :P hmm jag kunde helt enkelt inte säga nej. Så sjukt mysigt när man blir ett helt gäng, vi var totalt 5 ryttare på var sin häst som gav oss iväg (ganska sent också, så det var lite småmörkt men snön lysar upp så bra nu så det märks nästan inte). Vi red uppåt Dala men vi red en annan väg dit, dessutom red vi igenom skogen på ett ställe också. Sen avslutade vi med att rida ett apr varv i dala :) Vi red ett varv i samlad galopp (så samlat som det gick) sen red vi lite mer i samlad galopp men i mellan hagarna (som en genväg så man komemr från den ena långsidan till den andra på banan) så släppte vi iväg dom. Och gisses vad fort det gick. Det var hur kul som helst och det vill jag lova att hästarna tyckte också. Dom frustade och skakade på sina huvudet och studsade runt som små tokar :) så härligt när man kan släppa dom så i ett helt gäng utan att det blir sken, tävling eller bockar/sparkar eller att dom sen inte kan slappna av efteråt. Det var så roligt att vi gjorde det igen, samlad galopp ett halvt varv och sen vände vi in mellan hagarna igen. Denna gång gick det nog ännu lite fortare. Det roliga var att Ingemar (Linns pappa) vad med och han ahr ju bara ridit si sådär 15 ggr kanske :) han var helnöjd och vi var verkligen en skönt gäng :D så jag ångrar verkligen inte mitt val av att stuva om i planeringen lite :P imon blir det dock ridhuset, och då ska jag försöka tänka på allt från träningen i fredags :P

Innan snön kom :P
Gårdagens hoppning (som lovat)
Vad gjorde vi?
Vi byggden en bana som var lite blandat med, en så kallad stilhoppningsbana i boken. Det var studs, kombination, tvära svängar, bågar. Rätt uppstående ur sväng och lite sådär. Väldigt blandat. Vi brukar fixa om lite ibland, vi tar inte alltid oxer där det ska utan vi byter runt lite och gör som vi tycker är bra, men banan är alltid den som vi sett i boken. Vi hoppade dock inte bara som den skulle vara (för den hade vi glömt när vi väl satt på hästryggen), men det fanns så många möjligheter att vi gjorde oss lite egna banor och linjer. Den banan vi hoppade mest var den som jag har visat på bilden (se nedan), sen hoppade vi lite olika för övrigt. Jag hoppade ganska mycket på ett böjt spår, mellan det ljusblåa och det röda, åt båda hållen för att det är där jag och Caga fortfarande har lite problem (när hindrena kommer relativt snabbt efter varandra). Dessutom hoppade jag studsen (två studs och sen 3 galoppsprång till ett räcke) ganska mycket för att få med lite viktig gymnastikhoppning och för att det är bra för Caga och hennes självförtroende och hennes mentala inställning.
Hur gick det?
Hur bra som helst. Jag var verkligen glad igår. Hon gick kalasbra, helt okomplicerat och helt utan att hon stannade och utan att hon surade eller dummade sig. Fick bara ett dumt stopp in i studsen men där fick jag skylla mig själv för jag hade dålig galopp i svängen och på det lättade jag lite tidigt i handen och det utnyttjade Caga :P Men annars var hon totalt felfri. Det bästa var att hon var lugnare och mer avslappad än sist vi hoppade med Linn och Annika och det såg både Linn och Annika också. Så skönt för då hoppar hon så himla mycket bättre. Hon tittade inte på något, trots att det var hinder hon inte hoppat innan (tidigare i år så var hon nästan tvungen att stanna eller iaf stanna upp och vingla osv om det var ett nytt hinder). Dessutom hoppade vi ett räcke med en stor vattenmatta under utan problem, hon hoppade glatt över som ingenting, det var nog första gången på si sådär 2 år som Caga hoppade en vattenmatta :) Jag var så stolt över henne. Igår var min och Cagas dag helt enkelt. Det ända vi hade lite problem med var just den linjen på böjt spår när hindren kom lite snabbt efter varandra för jag var tvungen att ta ganska många förhållningar och då blev hon lite studsig (dock lyssnade hon väldigt fint på själva förhållningen, så jag behövde inte dra liksom). Så vi ska öva vidare på sånt, för nu fungerar själva transportsträckorna också galant, mjukt och lugnt, det är just bara mellan två hinder på en linje det fortfarande går lite för fort och inte okontrollerat men med lite för lite kontroll :P En sak som Caga gjorde riktigt bra var också uppvärmningen på en bom. Hon var lugn och fin över den i alla gångarter, vilket kändes kalas. Behöll formen, avvaktade och skrittade/travade och galopperade över som om dne inte var där. Snacka om framsteg när det gäller bommar :) jag blir så glad!
Lägger in bilden på banan igen :)

Nästa vecka blir det nog banhoppning (som om det vore en CR) med tittiga hinder och så tänkte vi lägga upp banan på 90-100 cm iaf så vi får hoppa lite mer :) Det ska bli kul att se hur Caga känns då. Något som jag uppfattade positivt avr att Caga var lugnare och mer avspänd än annars vilket Linn kände med Acke också, jag tror det berodde på att Caga gått ganska hårt hela veckan vilket nog gjorde att hon hade lite mindre energi och då kunde hon koncentrera sig på annat än saker att titta på :) så det gjorde henne nog gått så jag ska försöka tänka på det att hon ska gå ganska mycket ett par dagar innan för hon ahr energi så det räcker och blir över iaf.
Dagens hoppning

Tävlingar

Du kan vara med och tävla HÄR (avslutas 1 mars)

Du kan vara med och tävla HÄR (avslutas 1 mars)

Du kan vara med och tävla HÄR (avslutas 28 februari)

Du kan vara med och tävla HÄR (avslutas den 28 februari)

Du kan vara med och tävla HÄR

Du kan vara med och tävla HÄR (avslutas 20 februari)
Dressyrträning
Vad gjorde vi och hur gick det?
Vi koncentrerade oss mest på Cagas vänstersida i traven. Jag har en tendens till att jobba lite "för mycket", detta gäller även händerna, inte så att jag blir hård eller sågande utan emr att jag gör lite för mycket, detta har nu Caga börjat tycka är bekvämt vilket har lätt till att hon förlitar sig på detta som stöd. Så det jag trodde att Caga var låst i vänstersidan stämde egentligen inte riktigt, det är mer att hon biter tag i bettet på den sidan och nonchalerar skänkeln. Egetligen är hon alltså inte låst. Mitt problem är att jag har anpassat min ridning efter Caga en längre tid nu, så jag rider sjukt mycket bättre i höger varv än i vänster vilket gör det hela värre och som en ond cirkel. Jag blir lätt låst i innerhanden i vänster. Lite för stum och hård och Caga förlitar sig då på denna handen vilket är totalfel. Så idag arbetade vi med att jag iprincip red som man ska göra, med enbart ytterhanden och inneskänkel (självklart ytter för att stötta upp) för att forma henne utan att ta i innerhanden. När hon väl accepterade detta och gav efter fick jag självklart krama i inner och ha ett stöd, men utan att så mycket som släppa en mm på ytterhanden (vilket jag har lätt för att göra). Jag hade verkligen svårt för detta i början och inte heller i slutet gjorde jag allt rätt samtidigt. Men jag vet ändå hur jag numera ska göra när hon låser sig i vänster (även i höger för det kommer ju garanterat hända). Det hela handlar egentligen om att jag ALDRIG får använda handen när hon gör det utan endast skänkel, vilket är lite klurigt när man under några månaders tid lagt till med ovanor. Caga tyckte iaf att det var riktigt jobbigt idag och hon grejade en hel del bara för att hon ville att jag skulle ge med mig och ge henne stöd i innerhanden. Så hon fick jobba på idag, hela tanken var bärande, långsamt (dock med massa energi) och att jag skulle ha stilla händer.
Det jag verkligen behöver tänka på numera är:
- Att vara mer aktiv med skänkel, jag låser den gärna vid ett läge. jag måste vara kvick och aktiv både framåt och bakåt och våga säga till henne på skarpen när hon "dör" eller inte accepterar min skänkel.
- Sluta tänka så mycket och bara rida på känsla.
- SLUTA greja med handen samt sänka ner den, jag har en tendens till att få en på tok för hög hand, dock hellre det för det är enligt mig lättare att flytta ner en hand än att flytta upp en på tok för låg hand.
Men Marina tyckte iaf inte att min nedsittning i trav var så katastrofal, men den är ju absolut inte perferk men för mig avr det en komplimang att den inte var katastrofal. Faktum var att även Marina tycker men får mjölksyra i magmusklerna av att sitta på Caga så hon är nog lite svår med det. Sen tyckte Marina att så fort tävlingarna kommer igång ska vi absolut ut och starta Lc och Lb. Jag ska träna massor för jag skulle verkligen vilja debutera La i slutet på sommaren. Iaf La:1 och La:2 :) Man ska ha mål för det är bra. En sak som jag gillade att Marina sa var att det såg harmoniskt ut när jag red henne och det är verkligen något jag stävar efter :) Men jag ska försöka träna för Marina iaf 2-3 ggr i månaden :)
Gårdagens uteritt
Väl uppe i Dala så började jag med att trava ett varv (framskrittad var hon ju redan eftersom det tar ca 10 min att skritta dit), lång och låg men ändå rund. Det är något jag ahr börjat göra på Caga lite noggrannare, en relativt lång uppvärming i samtliga gångarter där hon är just lång och låg men rund och gör samma sak i slutet men inte i galoppen utan bara i skritten och traven. Detta har gjort underverk med Caga för hon slappnar av riktigt fint och sträcker verkligen ut sig, vilket har gjort henne mer lösgjord dagen efter och mindre träningsvärk. Tillbaka till saken :P sen började jag galoppera henne, galopperade henne först 1 och ett halvt varv i ganska friskt tempo fortfarande i en låg form. Mest för uppvärmning men också för att känna på henne ordentligt. Sen började jag jobba henne lite mer. Red mycket intervaller och tempväxlingar. Växlade mycket mellan ganska fri (dock kontrollerad och i form) galopp och galopp i "uppförsbacketänk" som Hoppryttarinnan brukar säga :) jag galopperade mycket idag, och det var ju meningen eftersom det var konditionsträning jag var ute efter. Galopperade nog totalt i ca 20-30 min, och Caga var bra flåsig efteråt men hon hade nog kunnat galoppera lite mer faktiskt. Hade ju inte tänkt att hoppa men Caga ville så gärna och hindren ligger ju så bra (eftersom det är en fälttävlansbana) så man kan hoppa det ena däckhindret när man galopperar åt det ena hållet. Sen kan man göra en liten halvvändning och hoppa ett på ett annat ställe för att då byta varv. :) Caga var helnöjd. Något varv lät jag henne bara stäcka ut och då blev hon som en liten pil. Fort gick det, riktigt fort, men Caga är så skön för hon bockar inte eller så när man släpper henne och det tycker jag är skönt, som allatid har haft hästar som bockat och då brukar jag lätt flyga i backen :P Hon var ganska stark idag men hon lyssnade ändå bra överlag och det var relativt lätt att ta henne från den friaregaloppen till den riktigt samlade. Dock skulle jag verkligen vilja testa ett bett som Ronda skrivit att hon skulle vilja testa. Ett Dynamic RS-bett med fasta ringar från Sprenger. Ska se om jag kan inhandla ett sånt framöver :)

Busfia :D
Igår = dressyr, idag=uteritt
- Min sits (är KATASTROFAL vid nedsittning i trav, vilket stör Caga och ger henne dålig inverkan)
- Cagas vänstersida
- Galoppkvalitén
- Kvalitén i övriga gångarter (när vi börjar jobba och göra skolor osv så dör ofta Cagas energi och hon blir lite småseg och tappar då lätt bakbenen)
- Rakriktning (speciellt i skritten, Caga har en tendens till att bli lite slingrig)
- Min hand (kan bli lite stum i vissa lägen, inte hård men stum)
Veckoschema
v.6
Måndag: Ridskolan (dressyr)
Tisdag: Dressyr i manegen
Onsdag: Uteritt, galopp och konditionsjobb i Dala
Torsdag: Vila/promenad
Fredag: Dressyrträning för Marina
Lördag: Lång skritttur
Söndag: Ev. hoppträning för Sandra
Gbg horse show
-
Vad: Innetäcke, jag behöver ett thermotäcke att kunna ha under Cagas utetäcke vid kalla dagar.
Önskemål: Helst ska det vara marinblått, gärna med röda kanter. - Vad: Ett skritttäcke i ull
Önskemål: Även det ska vara marinblått. Jag får se vad det blir för kantband. - Vad: En förbygel
Önskemål: Ska sitta bra, vara svart samt att det är ett stort + är om den är snygg. - Vad: Dressyrskydd, behöver verkligen ah några skydd i dressyren, vad för modell återstår dock att se.
Önskemål: Enkla att använda och göra rent, svarta och ge ett bra skydd samt stöd. - Vad: Dressyrspö
Önskemål: Lagom längd, vill ha ett som inte rä för långt, men det ska fortfarande vara lätt att använda. - Vad: Lädergrimma
Önskemål: Mjukt läder och självklart vill jag att den är snygg. Ganska smäcker variant. - Vad: Träns
Önskemål: Ett med achengrimma, ganska smalt, smäcker modell. Lutar åt treadstone eller Schockemöhle. - Vad: Dressyrschabrak
Önskemål: Behöver ett par st så relativt billiga, men bra passform såklart. Gärna marinblått/svart/grått. - Vad: Tävlingsschabrak, dressyr
Önskemål: Vitt med marinblått kantband och gultpasspoal. Kanske får beställa ett men jag får se. - Vad: Tröjor
Önskemål: Både tjocktröjor och tunna tröjor. Hoppas på fynd, gärna från Kingsland/Shockemöhle. - Vad: Vita helskodda ridbyxor
Önskemål: Bra passform, och gärna i något material som stöter bort vatten något. - Vad: Hjälm
Önskemål: Charles Owen Wellington classic
När ska ni dit? Vilka montrar ska ni besöka och avd ska ni fynda? :)
Dixie's Caramell

Bild: www.lundahagen.se
Dixie's Caramell finns inte längre. Hon vilar nu lugnt. Fina Caramell som knappt hann börja livet innan hon fick avslutade det på ett så sorgligt vis. Hon han inte ens med någon direkt inridning. men å andra sidan vet jag att det korta liv hon hade var riktigt, riktigt bra :)
Caramell är Helenes egna uppfödning som bara hann bli 3 år. Hon gick omkull i hagen för ett tag sedan och fick ett sår, hon vilade och fick medicin. Blev bättre, blev sedan sämre igen och vad jag har hört så var det tydligen så att hela knäet kollapsat men detta var det ingen som direkt visst eftersom hon blev bättre. Nu när det har visat sig blivit sämre igen så har det varit en del springande hos kliniken. Det visade sig dock att inget kunde rädda Caramell, skadan efter omkullspringningen var så allvarlig att inte ens en operation skulle hjälpa henne. Pinsamt nog läst jag bortgången på stallets hemsida nu (har ju varit i London), hock gick bort den 3:e och jag tycker verkligen att det är något av det tråkigaste som hänt på sistonde. Inte var det meningen att hon skulle få avsluta sina dagar såhär tidigt, precis påbörjad inridning och hon levde verkligen livet lilla Caramell. Riktigt, riktigt sorgligt är det. Måste vara extra jobbigt för Helene och alla andra som har varit med Caramell sedan barnsben och sett henne växa upp och utvecklas. Det måste vara extra jobbigt när det är en egen uppfödning och en häst som man har varit med från allra första början. Hon har dock som sagt haft ett underbart liv och vi hoppas nog alla att det finns en liten hästhimmel trots allt, för allt för många av våra fina vänner försvinner från oss och denna värld.
LONDON
Första gången jag såg Caga
Första gången jag såg Caga var faktiskt inte vid provridningen. Utan det var faktiskt ca 3 år tidigare än så. Jag var hemma hos Linn strax efter att dom flyttat och deras hus var klart. Vi var i stalelt hos Linn häst Acke (dom ahr en egen stalldel på sin gård men delar mark, hagar och manege/ridbanor med Helene. Hon gör (och gjorde även då) sina höpåsar uppe i Helenes stall och skriver vissa saker på tavlan osv. Det var precis vad vi skulle göra denna soliga sommardag.
När vi kom upp till stallet fyllde vi först hö och sen gick vi in i stallet. Precis i början av stallet i spolspiltan stod Caga. Lina (dävarande ägaren) höll på¨att göra henne iordning. Då var Caga nästan helt ny i stallet. Hon var mycket gråare men hon ahde samma pigga öron och ögon som hon har idag. Dock ser hon helt annorlunda ut idag, hon är mycket vuxnare och finare i kroppen, mer musklad, finare i pälsen osv. Vilket inte är så konstigt eftersom hon var relativt ung när jag såg henne.
jag minns att jag tyckte hon var så himla fin. Hennes ansikte är ju verkligen fint och det är ett ansikte som man sällan glömmer. Hennes ögon är verkligen tilltalande och aa hon är helt enkelt bara så himla fin. Det tyckte jag redan då och jag minns att jag var avundsjuk på Lina den gången.
När Linn sen ringde mig 3 år senare och sa att det var en häst till salu i Helenes stall som hette Caga kopplade jag först inte. Det var inte fören jag gick in på lundahagens hemsida och såg en gammal bild på Caga när hon var lika grå som när jag såg henne som det gick upp för mig vilken häst det var. Kan ni ana hur lyrisk jag avr innan provridningen :D Så gick det till när jag träffade Caga för första gången :D
Cagas fina öga :D
Massa galopp


Utevistelse
HAGEN
Jag tycker att det allra bästa året runt är stora gräshagar, dock är det svårt i vårt avlånga land som faktiskt bjude rpå mer regn än något annat. Så är det ganska många hästar på en liten ytan blir det lätt väldigt, väldigt mycket lera och det dröjer inte länge innan hästarna står med lera upp till knäna. Då har gräshagen förlorat sin funktion som är att underhålla och sysselsätta hästarna med allt vad dom innehåller. Så tyvärr blir det vanligare och vanligare med grushagar eller eventuellt sandhagar. Det är väl kanske inte det mest optimala men ibland finns det dock inte så mycket att göra när regnet öser ner och alla stall inte har tillräckligt med mark för att den ska kunna trampas upp och förstöras.
Om hästarna står i grushagar kan man faktiskt muntra upp den lite. Hästar vill ha något att pilla med och äta/gnaga på eftersom de annars lätt blir uttråkade och då lätt fixar sig andra ovanor. Grenar, träd, granar (se till så att det är en vanlig hederlig gran bara för andra granar är giftiga) eller andra saker som dom kan pilla med.
Caga står just nu i ett stall där hästarna står i stora gräshagar på sommaren och grushagar på vintern. När det blir snö och/eller fryst får dom dock gå ut i gräshagarna som ligger nära stallet. Så hur mycket dom står i gräshagar beror helt enkelt på hur vädret är under hösten/vintern. I år har alltså varit ett bra år för dom har kunnat gå i gräshagarna största delen av den hittills komna vintern :) vilket dom såklart uppskattar massvis. Annars bruakr det läggas in lite grenar, träd osv så dom har något att pilla med. Samt att dom får lunch i ahgen som dom brukar pilla med en rätt lång stund.


Acke i en av sommarhagarna Caga i en av sina sensommarhagar
TID
Hur länge hästen kan stå ute beror ju ofta på väder, vem som tar in, när andra hästar går in osv. Själv anser jag att hästar ska få stå ute så länge som möjligt eftersom det är deras naturliga miljö. Om de står med andra hästar är det också deras tid att umgås vilken ska vara så läng som möjligt eftersom hästar som alla vet är flockdjur. På sommaren tycker jag att alla hästar borde få vara ute dygnet runt när vädert tillåter, ska hästen tävlas kan den stå inne ett par nätter innan tävling men annars tycker jag den borde få stå ute. Så kort tid som vi har när vi faktiskt kan ha hästarna ute dygnet runt borde utnyttjas till fullo. Resten av årstiden kan ju utevistelsens längd variera men man ska göra det bästa man kan och försöka låta hästarna stå ute så länge som möjligt. Sen säger jag inte att dom ska stå ute från 7-21 när regnet verkligen öser ner hela tiden, men man får ha lite sunt förnuft :)
Caga står ute dygnet runt på sommaren, många i stallet gör dock som jag sa ovan att dom tar in hästarna ett eller ett par dygn före en tävling. Annars står dom flesta ute, och då ska ni veta att det är bra/fina tävlingshästar och ponnyer i vårt stall. Sen trappas utevistelsen ner succesivt ju närmre hösten vi kommer. Nu på hösten/vintern kommer de ut någon gång runt 8-tiden och kommer in vid 16-tiden, ibland tidigare och ibland senare. Är det riktigt ruskigt skitväder kommer dom in tidigare. Helt enkelt när Helene anser att dom vill komma in, vilket brukar vara vid lunch (12-13). Ibland hade jag kunnat tycka att dom kunde stått ute längre men eftersom det finns ridskoleverksamhet som Helene sköter själv så måste hästarna ha kommit in innan lektionerna börjar. Men det är ett helt okej antal timmar tycker jag.
HAGKOMPISAR
Jag tycker att hästar ska stå med andra hästar just eftersom de är flockdjur och det blir så mycket trevligare och tryggare för dom att ha kompisar i hagen. I dom allra flesta fall så går det alldeles utmärkt att ha hästar tillsammans, men visst finns det undantag men i såna fall så tycker jag att hästar iaf ska kunna nosa på varandra även om de står i olika hagar. För jag anser att hästar behöver närhet av andra hästar. Allra bäst är om dom kan gå i en behaglig liten "flock", på omkring 3-7 hästar. De bildar en naturlig rangordning och de kan umgås, vilket är nyttigt för alla typer av hästar.
Dom felsta hästarna i stallet står tillsammans med iaf en kompis, ett fåtal står själva av olika anledningar men dom går i hagar precis bredvid varandra så dom kan nosa och klia på varandra iaf. De är dock bara nån som står ensam nu när dom står i större gräshagar. Hästarna är uppdelade lite efter storlekar, vilka som funkar tillsammans, vilka som står i vilka stall (vi har ett stall tvärs över vägen också som inte direkt tillhör stallet eller jo det gör det väl, det är lite svårt att förklara :P ) och även kön. Vi har turen att kunna ha i princip alla ston i samma hage (de funkar kalasbra) utan bråk och tjafs. Så det betyder att Caga står med 4 st kompisar och dom bildar alltså en liten lagom flock på 5 hästar. Hon står med dessa både på gräs och på grus och hon verkar trivas ypperligt.

Caga med några av hennes hagkompisar
Vad tycker ni om utevistelse? Längd? Kompisar osv. berätta gärna hur era älsklingar har det :)
Vila
Imon blir det uteritt fär hela slanten, det är så mycket snö ute så jag tänkte att Caga skulle få jobba på en av ängarna i närheten :) Det kommer hon nog tycka är både jobbigt och roligt. Tycker det är lika bra att rida ut när det är bra väder och snö eftersom jag vet att hon nog mest får gå i ridhuset i helgen. :)

Ryttarträning
Vad? Rask långpromenad med Ludde
Längd? 50 min
Övrigt: Det var extra jobbigt idag eftersom en 3:dje del av rundan består av kuperad terräng och dessutom snöade
det mycket igår så det låg ca 15-20 cm nysnö på stigen. Även på den andra 3:dje delen var det oplogat så
både jag och Ludde fick kämpa.
Vad? Wii fit, spel: My fitness coach
Längd? 50 min
Övrigt: Tränade mest boxning och för att inte kunna göra det som jag tycker är lättast så valde jag att min
"tränare" skulle sätta ihop ett program till mig på en hård nivå. Det var jobbigt och jag fick verkligen upp
flåset. När jag hade tränat det så avslutade jag med lite styrka mage, rygg och ben fick sig en omgång :)
