Utevistelse

För dom allre flesta, vad jag kallar vettiga, hästmänniskor tycker att daglig utevistelse är helt självklart. Det finns såklart en hel del undantag, sådana som jag kan tycka är okej men i dom flesta fall (typ 99.9 %) så finns det ingen ursäkt alls till varför en häst inte ska få daglig utevistelse. Vi "lånar" hästarna och det minsta vi kan göra är att dom ska få vara hästar i den mån dom kan och det inkluderar utevistelse i en hage.


HAGEN
Jag tycker att det allra bästa året runt är stora gräshagar, dock är det svårt i vårt avlånga land som faktiskt bjude rpå mer regn än något annat. Så är det ganska många hästar på en liten ytan blir det lätt väldigt, väldigt mycket lera och det dröjer inte länge innan hästarna står med lera upp till knäna. Då har gräshagen förlorat sin funktion som är att underhålla och sysselsätta hästarna med allt vad dom innehåller. Så tyvärr blir det vanligare och vanligare med grushagar eller eventuellt sandhagar. Det är väl kanske inte det mest optimala men ibland finns det dock inte så mycket att göra när regnet öser ner och alla stall inte har tillräckligt med mark för att den ska kunna trampas upp och förstöras.

Om hästarna står i grushagar kan man faktiskt muntra upp den lite. Hästar vill ha något att pilla med och äta/gnaga på eftersom de annars lätt blir uttråkade och då lätt fixar sig andra ovanor. Grenar, träd, granar (se till så att det är en vanlig hederlig gran bara för andra granar är giftiga) eller andra saker som dom kan pilla med.

Caga står just nu i ett stall där hästarna står i stora gräshagar på sommaren och grushagar på vintern. När det blir snö och/eller fryst får dom dock gå ut i gräshagarna som ligger nära stallet. Så hur mycket dom står i gräshagar beror helt enkelt på hur vädret är under hösten/vintern. I år har alltså varit ett bra år för dom har kunnat gå i gräshagarna största delen av den hittills komna vintern :) vilket dom såklart uppskattar massvis. Annars bruakr det läggas in lite grenar, träd osv så dom har något att pilla med. Samt att dom får lunch i ahgen som dom brukar pilla med en rätt lång stund.


Acke i en av sommarhagarna                                    Caga i en av sina sensommarhagar

TID
Hur länge hästen kan stå ute beror ju ofta på väder, vem som tar in, när andra hästar går in osv. Själv anser jag att hästar ska få stå ute så länge som möjligt eftersom det är deras naturliga miljö. Om de står med andra hästar är det också deras tid att umgås vilken ska vara så läng som möjligt eftersom hästar som alla vet är flockdjur. På sommaren tycker jag att alla hästar borde få vara ute dygnet runt när vädert tillåter, ska hästen tävlas kan den stå inne ett par nätter innan tävling men annars tycker jag den borde få stå ute. Så kort tid som vi har när vi faktiskt kan ha hästarna ute dygnet runt borde utnyttjas till fullo. Resten av årstiden kan ju utevistelsens längd variera men man ska göra det bästa man kan och försöka låta hästarna stå ute så länge som möjligt. Sen säger jag inte att dom ska stå ute från 7-21 när regnet verkligen öser ner hela tiden, men man får ha lite sunt förnuft :)

Caga står ute dygnet runt på sommaren, många i stallet gör dock som jag sa ovan att dom tar in hästarna ett eller ett par dygn före en tävling. Annars står dom flesta ute, och då ska ni veta att det är bra/fina tävlingshästar och ponnyer i vårt stall. Sen trappas utevistelsen ner succesivt ju närmre hösten vi kommer. Nu på hösten/vintern kommer de ut någon gång runt 8-tiden och kommer in vid 16-tiden, ibland tidigare och ibland senare. Är det riktigt ruskigt skitväder kommer dom in tidigare. Helt enkelt när Helene anser att dom vill komma in, vilket brukar vara vid lunch (12-13). Ibland hade jag kunnat tycka att dom kunde stått ute längre men eftersom det finns ridskoleverksamhet som Helene sköter själv så måste hästarna ha kommit in innan lektionerna börjar. Men det är ett helt okej antal timmar tycker jag.


HAGKOMPISAR
Jag tycker att hästar ska stå med andra hästar just eftersom de är flockdjur och det blir så mycket trevligare och tryggare för dom att ha kompisar i hagen. I dom allra flesta fall så går det alldeles utmärkt att ha hästar tillsammans, men visst finns det undantag men i såna fall så tycker jag att hästar iaf ska kunna nosa på varandra även om de står i olika hagar. För jag anser att hästar behöver närhet av andra hästar. Allra bäst är om dom kan gå i en behaglig liten "flock", på omkring 3-7 hästar. De bildar en naturlig rangordning och de kan umgås, vilket är nyttigt för alla typer av hästar.

Dom felsta hästarna i stallet står tillsammans med iaf en kompis, ett fåtal står själva av olika anledningar men dom går i hagar precis bredvid varandra så dom kan nosa och klia på varandra iaf. De är dock bara nån som står ensam nu när dom står i större gräshagar. Hästarna är uppdelade lite efter storlekar, vilka som funkar tillsammans, vilka som står i vilka stall (vi har ett stall tvärs över vägen också som inte direkt tillhör stallet eller jo det gör det väl, det är lite svårt att förklara :P ) och även kön. Vi har turen att kunna ha i princip alla ston i samma hage (de funkar kalasbra) utan bråk och tjafs. Så det betyder att Caga står med 4 st kompisar och dom bildar alltså en liten lagom flock på 5 hästar. Hon står med dessa både på gräs och på grus och hon verkar trivas ypperligt.


Caga med några av hennes hagkompisar


Vad tycker ni om utevistelse? Längd? Kompisar osv. berätta gärna hur era älsklingar har det :)

Kommentarer
Postat av: Julia

sv: shoppingen är faktiskt det jag ser fram emot mest också, det är det alltid ;)

Postat av: Emily

Jag håller med dig :) Har inga anmärkningar alls faktiskt haha ;)

2010-02-04 @ 09:28:35
URL: http://memily.blogg.se/
Postat av: Olivia

Håller med dig i det mesta du skrev faktiskt. Vi har dock så små grushagar i stallet att de flesta anser det för riskfyllt att släppa ihop dem. Skulle någon häst sparka kan inte den andra komma undan någonstans. De går ute mellan 8-13, men längre på helger när vi sköter utsläppet själva. Hagarna är väl det största problemet med stallet vi står i, men just nu fungerar det inte för oss att ha honom någon annanstans eftersom det inte finns något stall i närheten som erbjuder lika mkt service och så bra bussförbindelser och träningsmöjligheter. Blir bättre när vi skaffat körkort! På sommaren flyttar vi dock ut från stallet och då får han gå med en kompis och ute på natten om vädret tillåter.

2010-02-04 @ 12:29:38
URL: http://enligtolivia.blogspot.com
Postat av: Emily

Sv: Så sant :)

2010-02-04 @ 17:39:26
URL: http://memily.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback