Sjöstjärnans Dr Snuggles


Näst ut är Dr Snuggles, mestadels kallad Snagge. Han var så nära jag fick komma till egen häst. Vi hyrde honom från Sjöstjärnans ridläger aug2005-maj2006. Tanken var först att vi skulle ha en annan ponny men i sista sekund under mitt ridläger så ångrade jag mig. Kvar då fanns bland annat Snagge. Det var inte kärlek vid första ögonkastet egentligen. Han var okej att rida, det gick inte speciellt bra på provridningen men han var pigg och glad, samt att han var positiv och gillade att hoppa. Så valet föll på honom, och även om han var envis och slängde av mig ett flertal ggr så var han helt rätt. En helt underbar häst att hantera och ta att göra med.

DR SNUGGLES
Var en 4-årig d-ponny, ca 146 cm i manken. Fux med bred bläs och två vita strunmpor bak. Ganska kraftig och bred i modellen så han kändes mer eller mindre maxad. Riktigt trevlig ponny när han kände för det. Dock hade han kommit underfund med hur man bockar av sin ryttare vilket jag fick känna på liiite för många ggr kanske.

Han kunde absolut ingenting när han kom till mig, mer eller mindre felriden 4-åring. Han visste inte ens principen med att ha huvudet raktfram/ lite nedåt utan huvudet var som fastvuxet rätt upp. Mycket dressyrlektioner blev det och efter ett tag så kunde jag faktiskt rida honom i en skaplig form, och han var ganska trevlig men fortfarande galet envis. Men han var en riktig pärla att ha och göra med. Jag kunde göra vad som helst med honom och han gjorde allt med glädje. Han gick dessutom från att hoppa 50 cm med spretiga ben till att hoppa banor på 90-1 m, dessutom slog vi nytt rekord på 115 cm :)




TÄVLINGAR
Vi hann ut på omkring 3 CR och han var superduktig på samtliga. Första gången hoppade vi 40 och 50 cm, han hoppade med glädje även om avståden inte riktigt satt ännu. Jag minns att vi nollade i båda rundorna och jag var hur glad som helst. Andra gången hoppade vi 50 och 60 cm och även då nollade vi i båda. Sista gången så var vi på Varbergs ridklubb och allt var kaos så att säga. Snagge var mer eller mindre galen och vi kunde inte ens hoppa lilla innan vi skulle in på runda nr 2 och hoppa 70 cm för första gången. Väl inne på banan gick det galant, han hoppade som aldrig förr. Vi fick dock ett pet som var mitt fel då vi kom väldigt nära, men jag var lycklig iaf. Klassen innan hade vi nollat så vi kom inte rosettlösa hem.


HEJDÅ
Han var ju som sagt bara en hyrponny så när den 21 maj kom så var det dax att åka tillbaka med honom. Visst jag hade kunnat hyra honom ett år till men vi kände att det inte fanns något att utvecklas med tyvärr. Gud vad ledsen jag var, jag grät floder när vi hade lämnat honom, men samtidigt visste jag att han skulle få förgylla en ny tjejs liv så som han förgyllt mitt. Bästa Snagge!


bilder från tjörn

Insåg att jag inte hade lagt upp nästan några bilder från tävlingen på tjörn. Även om dagen var riktigt kass resultatmässigt så tänkte jag bjuda på ett par bilder iaf :)

 


ny design

Jag vill verkligen ha en ny design. Undra om man ska fjäska lite för Emily, hon är ju så duktig ju! Emily om du ser detta så vet du vad jag vill :)

duktig häst

Vad: dressyr
Vem: Amanda Lindskog
Hemläxa:
  • Fortsätta jobba med att rida mer på högertygeln och mycket mindre på vänster (har dock blivit mycket bättre redan)
  • I vänster varv, nästan tänka lite öppna hela tiden för att få loss henne i vänstersidan.
  • Tänka på att i vänster varv svänga med ytter och inte vänstertygeln
  • Hela tiden hitta, tänka och bibehålla takten

Vad gjorde vi?
Vi började med att Amanda fick sitta lite på henne. Mest för att hon aldrig ridit henne så vi tyckte det var smidigt om hon fick känna lite på henne för att underlätta undervisningen. För att veta lite om hon sitter fast/biter sig fast så pass mycket som jag upplever det. Amanda red henne jättefint. Amanda är verkligen en naturbegåvning, finns ingen häst hon inte kan sitta på och få den att gå klockrent. Ingen våld, bara konsekvent och mjuk riding som de flesta hästar finner behaglig.

Sista halvtimmen ungefär red jag. Vi fortsatte jobba med det som vi gjorde förra gången. Få ett jämt och ärligt stöd samt att hitta taken ordentligt. Sen red vi lite öppnor, förvänd galopp, serpentiner, volter och skänkelvikningar. Hela tiden med fokus på takten, bjudningen och formen.

Hur gick det?
Idag gick det väldigt mycket bättre än förra gången. Mest eftersom jag har fått mer kontroll på mina händer, det vill säga att jag vågar släppa efter på vänstertygeln och rida mer på högertygeln. Jag har börjat få kläm på hur jag ska rida och svänga på ytter men samtidigt ha kvar henne inåtställd och mjuk. Caga är en okomplicerad häst när hon väl går, det sa även Amanda. Hon är en käck häst som inte är speciellt jobbigt när man väl får henne att gå korrekt. Det är inte så att hon hela tiden slänger ut bakben, bogar osv. Utan när man ahr hittar takten. rytmen och formen så går hon som en klocka. Amanda berömde hennes skritt :) hon tyckte den avr riktigt bra faktiskt, vilket var kul att höra. Nu är det dock upp till mig att hela tiden visa henne från sin bästa sida. Jag var verkligen nöjd med henne idag. Det var ett stort framsteg idag både för Caga och mig. Caga tjafsar mindre och kjag rider bättre. Hon börjar finna sig i att konstant få arbeta.

Nästa lektion blir förhoppningsvis på tisdag, så jag får fortsätta jobba med detta + rida igenom programmen inför torsdag. :)

cykling

Har börjat komma igång och träna igen, efter den sega och långdragna förkylningen. Så idag fick jag lite ryck på eftermiddagen och bestämde mig för att ta en cykeltur. Cyklade en ganska bra bit, skulle tro någonstans på 6-7 km. Ludde var med i cykelkorgen (japp han älskar det) så vi gjorde ett stopp i särö västerskog för en promenad på ca 15 min. Ludde var riktigt nöjd över att få åka i korgen på väg tillbaka. Cyklade på i ett friskt tempo och var riktigt glad över att jag kunde hålla i tempot hela vägen. Men jag var ganska mör i benen när jag kom hem. Så för att undvika så mycket träningsvärk som möjligt imon så stretchade jag riktigt noga. Får hoppas på det bästa :) turen var skön och uppfriskande. Får se om det blir samma sak imon eller om det blir en joggingtur istället...

Bustroll!

ingen film

Jag vet att jag lovade en film men problemet är att datorn ahr fått virus. Ett virus som säger sig vara antivirusprogram men som titt som tätt stänger enr precis allt och låser sig en stund. Detta gör den typ var 5:e minut så att sitta vid datorn en längre period är inte att tänka på. Jag får damp helt enkelt. Förhoppningsvis kommer min grymt duktiga kusin Mattias hit och fixar det snarast! :) då ska ni få se filmen, jag lovar!

ingen lektion

Det blev ingen lektion idag, både jag och Amanda hade helt missat att Sandra hade bokat ridhuset för visning av Jaguar. Så vi fick planera om, så lektionen får äga rum imon istället. Så jag begav mig ner till ridhuset för att hinna rida lite innan visningen.

Var: Ridhuset
Tid: ca 50 min

Idag avr Caga riktigt trevlig. Ville gärna krulla ihop sig i början men redan efter 10 min gav hon med sig och bjöd på fint framåt till bettet och jag fick ett jämt stöd. Hon var mjuk och fin i sidorna. Började med att rida mycket skänkelvikningar och öppnor med väldigt mycket tvärning för att få loss bogarna på henne. Red även lite volter i olika storlekar, och lite åttor för att få igenom hela sidorna och få henne att lyssna genom hela kroppen. Helt enkelt för att få koll på både fram och bakdel. Galoppen var för det mesta underbar i båda varven. Sjukt vad mycket bättre den blir för varje gång. Jag lovar att snart kommer det inte finns någon nedrans fyrtakt kvar. Den blir bara renare och renare och Caga orkar arbeta längre och längre i en ren galopp. Duktiga häst. Red lite volter, både 15-meters och 10-meters, samt en del förvänd galopp. Kändes riktigt bra idag. Hoppas det håller i sig till imon och lektionen :)

stallstäd

Galet vad vi slet igår vill jag lova. Det var vår stalldel som skulle göras rent, den består av 6 boxar och 5 spiltor. Vi gjorde rent alla lampor (riktigt, riktigt äckligt), och allt vatten rann typ ner längs armen på hela tröjan och ibland fick man det där härliga rena vattnet i ansiktet. Inte så nice men dom blev rena iaf. Sen sprutades det medel överallt. Vi behövde dock inte skura utan Kenth kör med högtryckstvätt överallt: tak, väggar, golv osv. Vår uppgift är att soppa ut allt vatten, vill faktiskt inte veta hur mycket vatten vi gjorde av med. Det var nog galet mycket iaf. Fy fan vad vi sopade, jag känner träningsvärk i min "sopmuskel" idag. Dödligt jobbigt och så fick man härliga blåsor och sår i händerna pga sopborsten. Gjorde lite ont men gud vad det var värt det. Snacka om att det blev rent :) det blev verkligen hur fint som helst. Inget smuts, inget spindelnät eller damm. Sen tog vi hinkarna och krubborna, tänka sig hinkarna blev med lite rengörningspulver typ som nya igen :) de blev helt vita igen. Trodde jag aldrig skulle hända men där ser man. Jag gillar att städa faktiskt, just för att reslutatet är så kul att se. Och det blev verkligen resultat. Nu är det bara målning kvar, alla målar sin bok. Fyller i på väggarna där det blivit hål, målar det gröna på nedre delen av väggen och så ska även taket målas :) Sen har jag en vägg som är vit men typ med fiber-klet eller något så där ska jag kleta på det :) Kommer nog bli kalas när alla har gjort klart!

gårdagen

Var: Ridhuset
Tid: ca 30-35 min

Caga var absolut inte på humör. Tanken var att vi skulle fortsätta jobba på framåt och enkelare hitta bjudning och stöd. Men Caga var vrång och ville mest jobba ihop-krullad och bakom lod med bakbenen kvar i kina. Hon var inte sammarbetsvillig för 5-öre, och trots att jag försökte höra Amandas ord i mina öron och göra som hon sagt i fredags så ville inte Caga alls. Så jag blev mest sur faktiskt. Fick till lite okej till slut efter ca 30 min och då gav jag mig sen. Det var galet varmt och hon var inte positiv så då finns det ingen anledning till att rida mer. Arbetade mest på volter och fyrkantsspåret för att få henne att lyssna och ta stöd i bettet och tänka framåt, det gick ju sådär som sagt men det är bara att ta nya tag. När Caga inte vill vara med så vill hon inte, då finns det inte mkt att göra tyvärr. Tänkte se om Amanda har någon tid för mig imon :)

Filmen från förra träningen kommer upp ikväll :)

dagens pass

Var: Ridhuset
Tid: ca 50 min

Fortsatte träna på sakerna från i fredags. Gick ganska bra. Lite jobbig var hon i början men det släppte efter ett tag. Traven blev i slutet kanonfin och jag övade lite halter som även dom blev riktigt bra till slut. Hon gav mig ett jämt stöd i båda tyglarna och arbetade på bra. Bakbenen var under henne istället för 3 mil bakom. Jobbade också mycket förvänd galopp, det var inte lika bra som i fredags men helt okej efter ett tag. Arbetade flera ggr med den och i höger blev den slutligen riktigt fin, vänster lite si sådär. Hon blev lite fyrtaktig, men det tror jag mest berodde på att hon var trött. Jag travade ganska länge och krävde hela tiden saker av henne. Så hon får klart godkänt idag. Jag behöver dock öva på min TOTALT kassa sits!

fredagens träning

Lite sent jag vet, men bättre sent än aldrig som man brukar säga :P

Vad: Dressyr
Vem: Amanda Lindskog
Hemläxa:
  • Rida många tempoväxklingar i trav, både på fyrkantsspåret och på volten för att för att göra henne kvick för skänkeln och förstå att det betyder framåt (då hon gärna krullar ihop sig istället)
  • Bli snabb i mitt ridsätt, att hela tiden hålla Caga aktiverad och dessutom få en snabb skänkel som lätt att korrigera henne
  • Forsätta rida skänkelvikningar osv med mer bjudning och lika stöd i båda tyglarna
  • Få ett ärligt stöd och sug i tyglarna, dessutom ska det vara jämt och jag måste rida mer med högertygeln
  • Arbeta med ökad skritt-mellanskritt typ 100 ggr


Vad gjorde vi?
Vi övade mest på att få Caga framme för skänkeln, och för att få en ärligare form med fokus på att bakbenen verkligen skulle få arbeta. Caga vill gärna krulla ihop sig, knäcka av nacken och på så vis fuska och jag har helt enkelt blivit lite hemmabild. Vi gjorde mycket tempoväxlingar, och red mycketmycket fram. Vi red nästan i ett övertempo för att hon skulle komma fram med nosen. Vi tränade också på att jag hela tiden måste ha kontakt med högertygeln (vilket jag ahr otroligt svårt för :P) och att jag inte ska hänga i innertygeln i vänster varv. I detta så gjorde vi även lite skänkelviktningar, ökningar, förvänd galopp osv. Helt enkelt så gjorde vi saker ju mer allt stäppte och vi fick den formen som vi vill ha hela tiden.

Hur gick det?
Jag har ju som sagt blivit lite hemmabild, men guuud vilken skillnad det blev. Helt galet, Caga använda sina bakben och fick en heeeelt annan form och ett helt annat påskjut. Hon hade helt plötsligt en galet mycket bättre gång och jag fick ett jämt stöd i båda tyglarna. Hon sög mer tag i bettet och vågade verkligen ta stöd. Jag hade massa problem med att sitta ner eftersom min häst helt plötsligt fick mer steg och dessutom red vi ju som sagt lite i övertempo delar av passet. Vi fick mycket mycket bättre flyt i våra skänkelvikningar och galoppen blev ja typ underbar. Vänstergaloppen blev toppen så fort jag red som jag skulle (alltså som Amanda sa att jag skulle göra :P), det bara flöt på, den blev till och med bättre och stadigare än högergaloppen. Den förvända galoppen var riktigt fin, vi behöll takt, tempo och form.

Jag är verkligen helnöjd. Amanda fick mig verkligen att inse vad jag ska sträva efter hela tiden. Saker blir så mycket lättare om man bara hittar rätt grundridning. Caga är ju lite bekväm och knäpper ju gärna av, det är helt enkelt något jag måste öva på. Att känna det med en gång så jag kan gå på henne igen. Jag måste hela tiden peka in bakbenen på henne, så att hon inte får chansen att fuska. Det var faktiskt första gången jag red för Amanda men jag ska rida för henne denna veckan med och sen kanske en gång till innan tävlingen. Få in lite mera flyt helt enkelt. Det kanske kommer film sen för Emily var snäll att filma :) beror lite på hur jag ser ut, kändes mest som om jag skumpade runt!


gårdagens pass

Var: paddocken
Tid: ca 45-50 min

Igår red jag i paddocken. Fokus låg på att verkligen lösgöra henne. Det vill säga skritt x 1000. För mig känns det som om skritten är en underskattad gångart? Man bygger otroligt mycket muskler i skritt som man inte kommer åt i någon annan gångart och varför börja med en högre gångart innan den tidigare sitter? Så jag valde att skritta och åter igen skritta. Gjorden en liten passande övning faktiskt. Skänkelvikning undan vänster skänkel in på diagonalen, sen red jag halvvägs för att sedan rida undan höger skänkel. Sen gjorde jag en volt tillbaka (ca 10 m), på långsidan gjorde jag öppna och när jag kom till A på kortsidan så gjorde jag en halv bakdelsvändning och sen började hela proceduren om :P sen bytte jag och red den åt andra hållet också. Hoppas ni fattar lite? Vilket ni säkert inte gjorde för det gjorde knappt jag :P så jag slänger in en bild ;)

Det gjorde susen på Caga iaf. Hon blev kanonfin och hur mjuk som helst. Sen övergick jag till trav och tränade övergångar, dels för att bli bättre på det men också för att verkligen få henne mellan hand och skänkel. Red även lite skänkelvikningar och uppridningar. Tränade halt-ryggning-galopp ett par ggr också. Kalasenkelt! Sen galopperade jag ganska mycket. Med all fokus på att kunna hålla henne i en stabil form och kunna länga/korta och sen slängde jag in några 10-metersvolter också :) I högergaloppen var hon exakt så jag ville ha henne. Spelade ingen roll vad jag gjorde (så länge jag gjorde rätt vill säga), hon hade samma fina form och var hur mjuk och bärande som helst. Kärlek! Vänster är ju som sagt vår svaga sida, och den är verkligen för djävlig ibland. Idag var den det i början men sen gav hon med sig, så jag galopperade bara ett par varv på volten när hon väl släppte och sen bytte jag galopp. Sen gjorde jag ett par varv till i vänster och då hittade hon takten och formen med en gång :) så då ville jag inte kräva mer av henne. Det var rätt varmt också vill jag lova. Hon var duktig idag iaf, även fast det inte var perfekt hela tiden :)

onsdag = uteritt

Var: Dala
Tid: ca 40 min

Jag hängde på Amanda. Hon undrade om inte jag ville rida ut med henne och jag var lättövertalad :P jag kände faktiskt inte för dressyr öht, konstigt nog. Kan ha berott på den galna värmen som aldrig verklar vilja ge med sig, det är sjukligt varmt sent in på kvällen. Vi red inte så länge. Vi red upp till Dala, stannade och travade ett par varv i en hage på vägen. Väl i dala så red vi typ 2 varv. Första i lite trav och lite galopp och det sista i mestadels galopp, med lite trav i slutet. Sen red vi hemåt igen. Caga var bra svettig av det lilla trots att klockan var halv 8 - 8 :P så varmt är det nog.

Caga var stark och det gick typ inte att hålla henne. Hon ville ha sitt tempo och inte mitt. Dock blev det bättre efter att hon hade fått rejsa lite. Så andra varvet kunde jag iaf samla henne lite och få henne att sätta under sig någorlunda iaf. Hennes galopp var iaf underbar. I slutet fick dom springa på ordentligt vilket verkade väldigt uppskattat :)


citat

Tänkte börja med en ny kategori. Här tänkte jag lägga in tänkvärda och bra citat från både kända och mindre kända personer. Helt enkelt saker som är bra att veta eller saker som man bör tänka på fler en än gång. De första får ni här, det var två saker som Svante sa sist han var ute som jag tyckte var himla smarta saker som man faktiskt ska tänka på hela tiden. Jag tror många stuntar i det.



"Om man inte har en sadel som passar optimalt så ska man rida barbacka istället, detta eftersom för varje gång du lägger på en illa- passande sadel så skadar du hästens rygg." - Svante

"En sadel är ingen livstidsinvestering, många köper en sadel till sin häst och tycker då att de har gjort sitt. En sadel passar i regel aldrig hela hästens liv utan behöver bytas ut relativt ofta beroende på hur den musklas om. Värst är det om man köper en sadel till en ung häst, 4-6 åring och den har samma sadel när den är 10 år. Det är näst intill omöjligt att den fortfarande passar." - Svante



Det är inga nya saker egentligen men ack så tänkvärda!

falsterbo

Var nere i falsterbo i lördags med pappa, bara över dagen. Helt okej, det var dock aningens för varmt och ganska mycket folk. Det gick okej om man varvade mässan med att sitta i skuggan med glass och kall dricka. Jag tyckte faktiskt att mässtans utbud var bra, dock så skulle jag inte ha supermycket så de som skulle det kanske upplevde det annorlunda. Jag hade inte så mycket pengar och kunde inte heller riktigt bestämma mig för vad jag verkligen behövde så jag fick inte med mig så mycket hem. Blev ett nytt regntäcke (Amigo), KL- showsocks (blåa), hundgodis till ludde och även såna där slicksaker som är typ godis till hästar :)

Vi hade inga läktarplatser då det inte var tänkt att vi skulle åka, men vi hade det trevligt iaf. Kollade på küren lite iaf, kanske 5 ekipage eller något men det var så galet varmt att stå i solen. Det typ rann om en och det kändes inte direkt fräscht. Annars tittade vi en del på framridningarna i både dressyr och hoppning. Jag tycker nästan det är mer intressant (hoppningar ser man ju på tv hela tiden men att få se hur de olika metoderna skiljer sig åt på framridningen, vem som rider bra och mindre bra osv är sjukt intressant), jag gillar att se hur dom egentligen rider. Det kan vara svårt att se hur någon rider i en kür, det ser ju bra ut men hur rider de egentligen? Tror
Freja nämnde det också, Anky red inge vidare på framridningen faktiskt. Fanns dom som red bra mycket bättre men inte fick lika bra resultat på banan. Så allt är det skillnad mellan hur de rider på framridningen och på banan. Intressant var det definitivt!

Om vi ska sammanfatta dagen så var den riktigt bra :) hade jag fått välja hade jag dragit ner temperaturen något men hellre värme än regn. Det är sällan det är perfekt. Något jag störde mig lite på var såna (främst unga fjortis-tjejer, brukar inte använda det ordet men fanns inget mer passande) som gick utan kläder mer eller mindre. Okej för att det var varmt, men det är ingen strand. Visst att man kan ta av sig tröjan om man sitter någonstans i skuggan och håller på att dö av värmeslag, men därifrån till att gå runt med minimini shorts/trosor och ingen tröja inne på mässan osv tycker jag är äckligt faktiskt. Det är inte direkt mycket varmare med ett tunnt linne på. Jag vill hålla koll på min egen svett och ingen annans. Kändes mer som om dom ville visa upp sig vilket kändes toklöjligt! Om det är sååå varmt att man inte kan ha kläder på, så gå till stranden! :)

mina mål

RID OCH TRÄNINGSMÅL
Kortsiktiga (inom 1-4 månader)
  • Kunna rida näst intill perfekta 10-meters volter i trav och galopp
  • Få igenom vänstersidan lika mycket som högersidan
  • Förbättra Cagas galoppkvalité
  • Få en bättre grundsits samt bli bättre på att sitta i ökningar
  • Mer flyt i skänkelvikningarna
Långsiktiga (inom 1-12 månader)
  • Lära oss byten
  • Rida 8-metersvolter i rytm och harmoni
  • Lära oss att göra riktiga ökningar (inte bara mellantrav och galopp)
  • Början till samling samt samlad galopp och trav
  • Skrittpiruetter
  • Kunna rida ordentliga och snygga öppnor och slutor
  • Testa att rida på kandar
Drömmål
  • Kunna rida igenom MsvB:1 snyggt och relativt enkelt



TÄVLINGSMÅL
Kortsiktiga (imon 3-6 månader)
  • Bli stabila i LB-LA, med mål att rida på 64 % och uppåt
  • Rida lite högre LA klasser med godkända procent, omkring LA:3 och LA:4
  • Få lite placeringar

Långsiktiga ( 3-12 månader)
  • Stabila rundor i LA:3 och LA:4
  • Prova på några LA:6, med förhoppningsvis godkända procent
Drömmål
  • Kunna rida lättare Msv klasser med godkända procent

fredagens dressyr

Var: Ridhuset
Tid: ca 60 min

Jag kände redan när jag tog in Caga att hon var mer ditt positiva, lugna och glada jag så jag valde faktiskt att rida lite dressyr. Det får bära eller brista helt enkelt. Men min häst har officiellt slutat brunsta. Yes! Sen var jag ju naturligtvis hur sugen som helst på att rida i min nya sadel :)

Hon var aningens stel osv i början = inte konstigt eftersom vi inte ridit dressyr på 6 dagar. Men gud så fin hon blev. Efter mycket volter, serpentiner, öppnor och skänkelvikningar så blev hon så satans fin. Traven var underbar! Helt otroligt vad en sadel kan göra dessutom, Caga vågar ta för sig och hon har utrymme att använda sina ben ordentligt och sin rygg. Hon älskar den lika mycket som jag gör. Hon travade på som en klocka och hade världens goaste takt, och balansen var toppen. Formen var stabilare än någonsin. Från att hon blev mjuk och fin (efter ca 20-25 min) gick hon i en stabil form hela resten av passet, inte upp med huvudet eller tappade bakben en enda gång! Så himla fin var hon, min fina fina häst var sitt rätta jag igen. Caga älskar att arbeta, det är egentligen bara vid vissa brunstar som hon inte är det, annars är det bland det bästa hon vet :) Det är faktiskt en av de bästa sakerna med Caga, att hon vill och tyker om att arbeta och lära sig saker! Efter att jag hade galopperat så var traven ännu bättre, vi gjorde perfekta öppnor och jag behövde mer eller mindre bara sitta, minimala hjälper var det enda som behövdes lite då och då.

Vi var bra trötta båda två i slutet, Caga var endast torr på rumpan typ. Allt annat var täckt av svett, det fanns typ två små torra fläckar på schabraket, resten var pissevått! Myspys verkligen... Det avr liksom lödder under sadeln av allt svett :P Så jag fick spola av henne ordentligt vilket hon tyckte var superskönt. :) ett sånt ridpass kan man leva länge på ;)

min dressyrsadel


PRESTIGE MODENA

Nypris:
ca 18000
Köpt: Via Horse Farm

"Modena är en utveckling från Hippos dressage. Den har ett djupt och extremt smalt konstruerat säte vilket ger bättre kontakt med hästen och bättre komfort för ryttaren. Stora klossar som är utformade för att ge ett bättre stöd för ryttarens skänklar. De intergrerade panelerna (GG) ger maximal komfort för hästen. Sadeln är i slätt läder med sits och vulster i kalvskinn." - lånat från Skövde ridsport

Har ju inte ridit i den mer än idag så det är svårt att uttrycka sig fullt kanske. Men min första tanke var att det var väldigt snygg och kanonfint skick och läder. När jag red i den så var det lite av en wow-känsla, det var verkligen underbar. Jag hamnade i rätt läge med en gång och fick en rak och fin sits. Mina fladdriga skänklar blev mycket stabilare. Även Caga verkade stortrivas, även om hon var på dåligt humör just för dagen. Det kändes att hon verkligen kunde röra sig ordentligt, mot vad hon kunde göra i den gamla sadeln. Hon verkade helt enkelt riktigt nöjd.

Lädret är kanonfint, min är begagnad men den ser i princip ny ut. Den är inte spciellt mycket använd egentligen men använd är den. Man kan inte ens se märken från stiglädren. Varkar vara kanonbra kvalité på Prestigesadlar (har hört det från många). Hoppas att jag är lika nöjd om ett par veckor, ska bli kul att få rida i den ordentligt, med tanke på att Caga idag var en seg åsna som tittade på allt!









ny sadel

Vi kom hem med en ny sadel idag :) Kändes kanonbra. Blev lite dyrare än vad vi hade tänkt men inte så. Det får bli lite mindre onödig shopping i falsterbo istället. Man kan inte få allt och idag prioriterade jag en ny ordentlig dressyrsadel. Det blev en Prestige Modena. Helt underbar, tänkte dock skriva om den i ett inlägg tillsammans med min andra sadel. Det inlägget kommer förhoppningsvis upp senare ikväll eller imon :)

Innan vi kom iväg idag så trodde jag att jag skulle ge bort min häst. Samma sak som i söndags, hon totalt vägrade att kliva på transporten, och saken är den att hon inte är rädd utan bara dummar sig. Dumma, dumma häst! Hoppas verkligen det har med brunsten att göra och att hon blir bättre igen sen. Fick till slut lockat in henne med extra god mat (läs: Ackes müsli), men det känns ju inte heller bra, men hellre det än slag och våld! Hoppas som sagt att det blir bättre så fort hon slutar brunsta!

gårdagens ridpass

Var: Dala
Tid: ca 40 min (mest skritt till och från dala)

Igår red jag upp barbacka till dala med tanken att vi skulle jobba intervaller. Det gick väl si sådär vill jag lova, vi försökate iaf, elelr jag gjorde det, Caga försökte inte göra någonting! Caga tittade på allt så jag kunde inte rida öht, det blev avbrott hela tiden eftersom hon hela tiden "hittade" (snarare letade) nya saker att vara livrädd för. Inte bara springa en bit ifrån och titta lite utan helt enkelt sluta bjuda och vara allmänt tjurig. Var rätt arg ett tag vill jag lova, men det hjälper ju tyvärr inte. Red en stund men gav upp ganska snabbt, kanske inte rätt att göra egentligen men jag orkade verkligen inte bråka med henne. Jag blir bara arg och ledsen och Caga blir bara stissig, förvirrad och oförstående. Det känns som jag bara får vänta ut den här brunsten!

lördag = förhoppningsvis falsterbo!

Jag har övertalat pappa, så på lördag blir det förhoppningsvis en visit i falsterbo :) trodde inte jag skulle komma ivåg i år men skam den som ger sig. Blir visserligen bara en dag men det är bra mycket bättre än ingenting :) gött! Får se om vi bara tar entré-biljetter eller om vi tar läktarplatser, får se lite. Jag är nöjd så länge jag får se lite shower och gå runt lite på mässan (bäst av allt, mest för att det är så otroligt mysigt att den är utomhus) och kolla på saker! Så jag ska prata med pappa imon igen och se vad han tycker men japp det blir nog en liten tur på lördag :D

sventebesök

Svante var som sagt här tidigare i förmiddags. Han var hur glad som helst för han behövde inte ens känns på Caga för att se hur fin hon hade blivit :D yes! Han tyckte hon hade blivit kanonfin, en helt annan häst, hela hennes kropp var annorlunda. Sen klämde, drog och tryckte han lite osv, och allt som fanns kvar var en liiiten stelhet bak, men det var allt! Känns så himla, himla bra! Han berömde mig för att jag bara hade ridit barbacka för ny var hela överlinjen näst intill perfekt, och det underlättar när vi ska kolla på sadel, att ryggen är där den ska vara och inte nersjunken pga av en dåligt liggande sadel för då kommer även den nya ligga fel efter väldigt kort tid. Jag var iaf helt lyrisk och fick en guldstjärna av Svante. :) Han tyckte det var så otroligt roligt att man kunde se så mycket skillnad på så kort tid. Så jag ska se hur hon känns nu men så får vi se, det kan bli så att vi går på ett återbesök till för att verkligen se att allt är borta :)

Så nu återstår bara en sadel, som vi förhoppningsvis hittar på onsdag! :)

svante

Imon kommer svante igen och kolla igenom Caga, Sandra trodde att det skulle vara Cagas tur någon gång runt 11-tiden. Så efter det så får ni veta hur det gick. Hoppas verkligen att hon har blivit lite bättre för jag har varit riktigt duktig med stretchingen och jag har inte använt dressyrsadeln mer än när jag tävlat så hon borde inte ömma i ryggen heller. Så jag hoppas verkligen vi ska gå åt rätt håll iaf.

Sen på onsdag så bär det av till Horse Farm så vi äntligen får kollat upp sadeln. Tror inte den ligger speciellt bra längre men man kan ju aldrig veta, annars får det bli att hitta en ny! :)

tjörns ridklubb 4 juli


Foto: Anette Norström

Dagens tävling kan summeras i ett ord: skit!

Caga var verkligen inte på humör för 5 öre, hon är brunstig och tjurigare än vad hon någonsin varit när hon är det. Började redan på stallplanen, hon ville inte gå in i transporten, sen har det fortsatt resten av dagen. Vägrat gå in i transporten, sparkat så mycket så vi trodde transporten skulle gå sönder, gått emot skänkel och hand, ville inte gå in på banan, ville inte gå nära dressyrstaketen, sparkade mot skänkeln osv. Helt galet vad hon var sur idag, sen var hon allmänt bufflig och bångstyrig! Det var skönt när dagen var över, mina ritter kändes mest pinsama! Typ vad fan gjorde jag där, men tyvärr visste jag ju inte innan att hon skulle vara brunstig. Dumma, dumma kärring var vad jag tyckte idag. Men bättre lycka nästa gång, förhoppningsvis. Det blev inte direkt bättre av att jag knappt hann rida fram till första klassen pga massa otur som försenare oss, men jag tycker ändå att hon var lite väl kinkig iaf.

Det som var bra idag var att jag körde själv :) är stolt över mig själv faktiskt, allt gick kanonbra! Kom någon enorm regnskur ett tag då var jag lite orolig för jag såg verkligen ingenting men annars gick det smärtfritt även om vår dag var följd av otur. Mamma och jag skrattar mest till det nu, men allt som har kunnat gå fel har gått fel idag, men vi lyckades iaf ta oss fram och tillbaka hela och sådär så det känns ändå bra. Känns skönt att jag kunde köra och känna mig säker, kändes kanon! Ni får se ett smakprov på en bild men det kommer förhoppningsvis lite fler bilder imon :) blev iaf några bilder som blev bra, stillbilder kan få det mesta att se bra ut, tack och lov :P

Nästa tävling: Antagligen 1 augusti

nu drar vi

Nu ska jag åka till stallet :) lastar gör vi runt 10 över 8 skulle jag tro, innan dess blir det till att knoppa pannluggen och fixa Caga + saker lite snabbt och så ska vi släppa ut det lilla gäng med hästar som fortfarande står inne. Det vill säga typ 7 st :P Vi hörs senare idag!

bästa utsikten

Ni måste hålla med om att jag har världens bästa utsikt när jag är ute och joggar?

veckans ridning

Har varit lite kass uppdatering och det beror på de enkla anledningen att jag inte har orkat och sen har jag haft en del att stå i, jag har varit vid stranden flera dagar (ja man måste ta till vara på det), träffat en del vänner, övningskört med transporten mer eller mindre varje dag och lite andra ärenden så därav brist på uppdatering.

I veckan som har gått har jag iaf varit sjuk i början så då fick Caga vila lite (inte optimalt med tanke på tävlingen men jag orkade helt enkelt inte), men slutet på veckan såg ut som alla veckor innan tävling :P

Måndag: Lättare dressyrpass med en död Mikaela
Tisdag: Vila
Onsdag: Uteritt
Torsdag: Lättare joggingpass/mjukgörande och lite övningar från programen
Fredag: Ett ordentligt dressyrpass med fokus på lösgörande och de delar av programen som jag känner behöver övas på
Lördag (idag): Kommer det bli ett kort pass i paddocken (max 15-20 min) + skritt ca 15-20 min ute

Caga har varit lite si och så i veckan, ganska trött men det börjar bli bättre nu tack och lov. Igår var hon iaf som en dröm i traven, heeeelt underbar! Duktiga, duktiga häst. Galoppen var i början nästan katastrof men i slutet var den riktigt fin det också :) Gjorde mycket lösgörande i början, mycket skritt dessutom. Det var varmt som tusan så jag tog det ganska lugnt och passet blev inte superlångt men jag red igenom travdelen i LA:1 några ggr, volt-mellantrav-skänkelvikning och så samma sak åt andra hållet. Red också många serpentinder, inte bara för att det är med i LB:1 utan för att det är väldigt mjukgörande och man får loss bogarna. Sen avslutade jag med att göra galoppdelen från LA:1 också, 10-metersvolt och sen halvt igenom och förvänd galopp, gick bra i höger varv men i början  i vänster var det katastrof verkligen men det blev mycket mycket bättre sen så det känns bra inför imon.

Nu ska jag kila iväg till stallet och göra allt + allt för tävling, jag tackar gudarna för att jag har jordens bästa mamma som följer med och hjälper mig. Hon är nog bäst tror jag!

ny hage



Caga och co har fått en ny hage + några nya hagkompisar, ett par 2-åriga friserston och en arabåring :) dom verkade trivas kanon, Caga fick dock bara gå med dom en dag + natten för sen fick hon komma in pga tävlingen på söndag, lite sur var hon allt på mig :P Bilden är en kass mobilbild men jag lovar att fota snart, blir antagligen när jag släpper ut Caga igen på söndag eftermiddag...